Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

SOS ΓΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΗΠΑ για τη νέα γρίπη. Διαβάστε με προσοχή το άρθρο από τα ΝΕΑ ONLINE, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4542919&ml=1

Τι μπορείτε να κάνετε;
Εμείς που ασχολούμαστε με τη υγεία και ευεξία με φυσικού τρόπους. με τη φυσική αντιμετώπιση και την αποφυγή των φαρμάκων, όπου και όταν αυτό είναι δυνατόν, έχουμε συγκεκριμένες λύσεις που ήδη έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία. Αν σας ενδιαφέρει , δείτε τι προτείνουμε, διαβάζοντας το "Θωρακίστε τον Οργανισμό σας ενάντια σε ιώσεις, γρίπη και κρυολογήματα
Διαβάστε το πατώντας ΕΔΩ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ποιες παθήσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα όρασης

Ποιες παθήσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα όρασης

Απo την Έλενα Κιουρκτσή

Δύο από τις σημαντικότερες αιτίες οπτικής βλάβης στις ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι η πάθηση του καταρράκτη και η σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Και οι δύο καταστάσεις συνδέονται με το διαβήτη, την παχυσαρκία και τη γήρανση, επισημαίνει ο κ. Νίκος Γ. Τσιούμας, χειρουργός οφθαλμίατρος. Παρότι η οπτική διαταραχή δεν συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή του ατόμου, προφανώς προκαλεί σοβαρούς περιορισμούς στην ανεξαρτησία, την κινητικότητα και την ποιότητα της ζωής του.

Οσον αφορά τον καταρράκτη, στους περισσότερους αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, αναγκάζοντας το φακό του ματιού να θολώσει, με συνέπεια η όραση βαθμιαία να υποβαθμίζεται. Φαίνεται πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στη χημική σύνθεση του φακού και της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, τα σωματικά κύτταρα -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ματιών-, ως μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας τους, παράγουν ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες.

Οσο μεγαλώνουμε, αυτές μπορούν να βλάψουν τους ιστούς και τα όργανα και ενδεχομένως συνδέονται με καταστάσεις που εμφανίζονται κατά τη γήρανση, όπως ο καταρράκτης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται σε μια σχετικά απλή χειρουργική διαδικασία και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του αδιαφανούς φακού από ένα εγχύσιμο μόσχευμα φακού.

Η σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι επίσης μια χρόνια προοδευτική πάθηση που εμφανίζεται όταν αλλοιώνεται ο ιστός στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη γι' αυτό που βλέπουμε κατευθείαν μπροστά μας και για την οξύτερη όρασή μας, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάγνωση, το γράψιμο, την οδήγηση τη νύχτα και τη δυνατότητά μας να βλέπουμε τα χρώματα. Οπότε, στην εκφύλιση η κεντρική όραση θολώνει, οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές και δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε τα χρώματα.

Η γήρανση και το οικογενειακό ιστορικό είναι δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου. Αλλα αίτια που μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο ρίσκο περιλαμβάνουν συγκεκριμένα κυκλοφορικά προβλήματα όπως υψηλή πίεση αίματος, χαμηλή συγκέντρωση ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως οι Α, C και E, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και στο τσιγάρο.

Για τα μάτια σας μόνο:

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που να περιέχει αφθονία φρούτων και λαχανικών (σκούρα πράσινα και σκούρα κίτρινα).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη -αντιοξειδωτικά που φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη αυτών των μορφών τύφλωσης- βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στον κρόκο των αυγών, στον αραβόσιτο και στο σπανάκι.
Να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου και μόνο με τις ανάλογες προδιαγραφές - ποτέ μην τα προμηθεύστε από πλανόδιους.
Κάντε έλεγχο για άλλες νόσους που αυξάνουν τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως η υψηλή πίεση αίματος.
Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων που περιέχουν β-καροτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης που συνδέεται με το προχωρημένο της ηλικίας.
Εφόσον είστε καπνιστής, καλύτερα να μπείτε στη διαδικασία διακοπής.
Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο και συμβουλευτείτε τον για το κάθε πότε θα πρέπει να εξετάζεστε στα μάτια.

Πηγή: Περιοδικό «K»

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_wommirror_1_10/10/2009_301518