Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι Έλληνες σε γενικές γραμμές είναι καλά στην υγείας τους, καθώς σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας το 75,33% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, η πλειοψηφία των γυναικών κάνει προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, έξι στους δέκα καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά καθημερινά, ενώ σε ποσοστό 70,80% δήλωσαν ότι περπατούν, τουλάχιστον, τρεις φορές την εβδομάδα. 


    Σε ποσοστό 53,87% δηλώνουν ικανοποιημένοι (πολύ ή μέτρια) από τις υπηρεσίες που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία και 46,40% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους γιατρούς.

    Δυστυχώς, όμως, περισσότεροι από το 50% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι (38,5%) ή παχύσαρκοι (17,3%), καταναλώνουν φάρμακα, τρεις στους δέκα καπνίζουν καθημερινά και ένας στους δέκα καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ.

    Η Εθνική Έρευνα Υγείας πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός κοινοτικού στατιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος της έρευνας είναι η καταγραφή και παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο και ηλικία), την εκπαίδευση και την ασχολία. Διερευνώνται θέματα που αφορούν: στην κατάσταση υγείας, στη χρήση υπηρεσιών υγείας, στους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την κατάσταση της υγείας, όπως η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ κ.λπ.

    Ειδικότερα:

    - Το 75,33% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 16,54% μέτρια υγεία και το 8,13% κακή ή πολύ κακή υγεία.

    - Οκτώ στους δέκα άνδρες (81,03%) και επτά στις δέκα γυναίκες (69,89%) δηλώνουν πολύ καλή ή καλή υγεία.

    - Τέσσερις στους δέκα (39,75%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση, ενώ στον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω η αναλογία γίνεται οκτώ στους δέκα (77,89%).

    - Δύο στους δέκα (22,76%) δηλώνουν ότι, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, έχουν περιορίσει τις συνήθεις δραστηριότητές τους ή έχουν δυσκολευτεί σε αυτές, κατά τη διάρκεια, τουλάχιστον, των τελευταίων 6 μηνών, πριν από την ημέρα διενέργειας της έρευνας. Η αναλογία για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω γίνεται 6 στους δέκα (56,02%).

        Πραγματοποίηση Γυναικολογικού Ελέγχου 

    Πέντε στις δέκα γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν κάνει, κάποια στιγμή στη ζωή τους, μαστογραφία. Η αναλογία γίνεται επτά στις δέκα (66,83%) για την ηλικιακή ομάδα 35 - 54 ετών.

    Η πρόληψη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μία γυναίκα κάνει μαστογραφία. Έξι στις δέκα γυναίκες (55,99%) δηλώνουν ότι έκαναν μαστογραφία προληπτικά με δική τους πρωτοβουλία και τρεις στις δέκα (28,33%) ύστερα από συμβουλή ιατρού, ενώ μία στις δέκα (2,29%) δηλώνει ότι συμμετέχει σε πρόγραμμα προληπτικού (προσυμπτωματικού) ελέγχου.

    Επτά στις δέκα γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν κάνει, κάποια στιγμή στη ζωή τους, κυτταρολογικό έλεγχο κατά Παπανικολάου (ΤΕΣΤ ΠΑΠ). Η αναλογία γίνεται εννέα στις δέκα (89,23%) για την ηλικιακή ομάδα 35 - 54 ετών.  

    Κατανάλωση Φαρμάκων

    Ένας στους δύο δήλωσε ότι έκανε τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα διενέργειας της έρευνας χρήση κάποιου φαρμάκου (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής) κατόπιν συνταγής / σύστασης γιατρού ή οδοντίατρου. Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έκανε χρήση κάποιου φαρμάκου χωρίς τη συνταγή / σύσταση γιατρού ή οδοντίατρου.  

    Ικανοποίηση από υπηρεσίες Υγείας

    Από όσους απάντησαν (91,76% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω) στο ερώτημα το σχετικό με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία και στα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ:

    - o ένας στους δύο (53,87%) δηλώνει ικανοποιημένος (πολύ ή μέτρια ικανοποιημένος) από τις υπηρεσίες που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία και

    - o ένας στους δύο (46,40%) δηλώνει ικανοποιημένος (πολύ ή μέτρια ικανοποιημένος) από τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους γιατρούς κάθε ειδικότητας, στα απογευματινά ιατρεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  

    Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας

    Στο σύνολο των δηλωσάντων το 1,8% είναι ελλιποβαρές, το 42,4% είναι φυσιολογικού βάρους, το 38,5% είναι υπέρβαροι και το 17,3% είναι παχύσαρκοι.

    Έξι στους δέκα (60,68%) καταναλώνουν, τουλάχιστον, μία φορά την ημέρα φρούτα και έξι στους δέκα (63,76%) καταναλώνουν, τουλάχιστον, μία φορά την ημέρα λαχανικά ή σαλάτες.

    Επίσης, τέσσερις στους δέκα (44,43%) από όσους απάντησαν στο ερώτημα της σωματικής δραστηριότητας δήλωσαν ότι περπατούν καθημερινά (7 ημέρες την εβδομάδα αναφοράς), τουλάχιστον, 10 λεπτά τη φορά, για αναψυχή, διασκέδαση, σπορ, άσκηση, στην εργασία ή στο σπίτι κ.λπ.

    Επτά στους δέκα (70,80%) δήλωσαν ότι περπατούν, τουλάχιστον, τρεις φορές την εβδομάδα.  

    Κάπνισμα

    Τρεις στους δέκα καπνίζουν καθημερινά. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί (46,98%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 - 44 ετών.

    Ένας στους δέκα ηλικίας 15 - 24 ετών καπνίζει καθημερινά.

    Επίσης, ένας στους δέκα δήλωσε ότι καταναλώνει καθημερινά αλκοολούχα ποτά. Το 54,2% όσων καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το 25,2% μεσαίο και το 20,6% υψηλό.

    Επιπολασμός νοσημάτων

    Το 3,46% του πληθυσμού δήλωσε ότι πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, το 1,45% από έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 2,17% από στεφανιαία νόσο ή και στηθάγχη, το 2,09% από καρδιακή ανεπάρκεια και το 5,68% από αρρυθμία (ταχυπαλμία, κολπική μαρμαρυγή, κοιλιακές αρρυθμίες, βραδυκαρδίες).

    Το 4,33% του πληθυσμού δήλωσε ότι πάσχει από άσθμα (συμπεριλαμβανομένου του αλλεργικού άσθματος). Στους πάσχοντες τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν στις ηλικίες 65 ετών και άνω (35,2%) και στην ηλικιακή ομάδα 15 - 34 ετών (29,2%).

    Ένας στους πέντε δήλωσε ότι έχει υπέρταση. Τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών με υπέρταση είναι 17,71% και 22,49%, αντίστοιχα.

    Το 5,04% του πληθυσμού δήλωσε ότι πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στους 10 πάσχοντες οι 8 είναι γυναίκες και 2 άνδρες. Τα ποσοστά των πασχόντων στους άνδρες και στις γυναίκες είναι 2,46% και 7,50%, αντίστοιχα.

    Από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει το 7,92% του πληθυσμού.

    Διαταραχή στη χοληστερίνη, στα λιπίδια και στα τριγλυκερίδια δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το 14,98% του πληθυσμού.

    Από καρκίνο δήλωσε ότι πάσχει το 1,72% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, πάσχει το 1,65% των ανδρών και το 1,78% των γυναικών.

    Χρόνιο άγχος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το 4,22% του πληθυσμού.
(Πηγή: Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ: http://www.express.gr/news/ygeia/498351oz_20110715498351.php3)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ
Αυτά λοιπόν δήλωσαν οι Έλληνες στην έρευνα. Πολλά συμπεράσματα μπορεί να εξάγει κάποιος με παρατηρητική ματιά στην έρευνα.Πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε  και να προσέξουμε είναι:
 • Η προληπτική ιατρική είναι η καλύτερη οδός. Η πρόληψη είναι η καλύτερη  προστασία. Το βλέπουμε και όσον αφορά τις γυναίκες .
 • Υψηλό το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πρόβλημα υγείας.
 • Το πρόβλημα  σωστής διατροφής φαίνεται από το ότι το 38,5% είναι υπέρβαροι και το 17,3% είναι παχύσαρκοι.
 • Η κακή ποιότητα διατροφής φαίνεται ακόμη από το ότι  "Διαταραχή στη χοληστερίνη, στα λιπίδια και στα τριγλυκερίδια δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το 14,98% του πληθυσμού".
 •  Κυκλοφορικά προβλήματα με υψηλό δείκτη  υπέρτασης  σε μεγάλο ποσοστό. Το 1/5  του πληθυσμού είναι  ένα μεγάλο ποσοστό .
 • Υψηλό ποσοστό με προβλήματα καρδιαγγειακού συστήματος. Αν αθροίσουμε όλες τις καταστάσεις έχουμε ένα 14,85 % με προβλήματα καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Υψηλό και το επίπεδο άσθματος, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και σακχαρώδους διαβήτη
Αυτά είναι τα  πράγματα που πρέπει να μας ανησυχούν σαν τάσεις και να προσέχουμε. Η καλή διατροφή  με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και όσο το δυνατόν ισορροπημένη , και η   καθημερινή σωματική άσκηση  είναι οι δυο πρώτες ενέργειες που πρέπει να καθιερώσουμε στο επίπεδο των συνηθειών μας.
Στο επίπεδο της βοήθειας του οργανισμού μας και της πρόληψης , θα πρότεινα αυτό που και εγώ κάνω.  Τέσσερα βασικά, διατροφικά συμπληρώματα της Forever Livng που θωρακίζουν την προστασία που εγώ δίνω στον οργανισμό μου .Και συγκεκριμένα: 
 • Χυμό Αλόης  (Aloe Vera Gel):Προερχόμενος  από το ζελέ του θαυματουργού φυτού Αλόη Βέρα, και με την πιστοποίηση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου Αλόης (IASC: International Aloe Science Council) Από τις ιδιότητες της Αλόης Βέρα ξεχωρίζει η η υποστήριξη του πεπτικού μας συστήματος. Η Αλόη επίσης χρησιμοποιείται για την στοματική μας υγεία, και έχει φυσικές καθαριστικές ιδιότητες. Το Aloe Vera Gel μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να  το κάνει να λειτουργεί με φυσικό τρόπο και φυσικά είναι πολύ γνωστή για τα οφέλη στην επιδερμίδα. Ο κάθε ένας από αυτούς τους λόγους είναι αρκετά ισχυρός για να πίνω Αλόη Βέρα σε καθημερινή βάση.
 Δισκία Γύρης (Forever Bee Pollen): Υποστηρίζει  το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης έχει βρεθεί πως ενισχύει την αντοχή , την δύναμη και τις πνευματικές μας λειτουργίες. Η Bee Pollen της Forever περιέχει  βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα ένζυμα και σύνθετους υδατάνθρακες, είναι 100 % φυσική και δεν περιέχει συντηρητικά. Τα οφέλη της θα τα δείτε σε κάθε τομέα της υγείας. Για αυτό εξ'άλλου και οι μέλισσες μπορούν να δουλεύουν τόσο σκληρά στη διάρκεια της ημέρας.


  Ιχθυέλαιο (Artic Sea): Πήρε το όνομα του επειδή, όπως και η θάλασσα, προσφέρει το supεr Omega -3 ιχθυέλαιο με τα πρόσθετα οφέλη του ελαιόλαδου. Όπως ξέρουμε υπάρχουν τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας. Τα Ω-3 ιχθυέλαια έχουν την δυναμική να προμηθεύουν το σώμα μας με υγιή λιπαρά οξέα κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο κύτταρο. Εάν τα υγιή λιπαρά οξέα από την άλλη δεν υπάρχουν, τότε το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τα μη υγιή κορεσμένα λίπη και έτσι το ρητό "Είμαστε ότι τρώμε" είναι 100% αληθές. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Καρδιάς (The American Heart Association) προτείνει 1.100 mg την ημέρα για τις γυναίκες και 1.600 mg  για τους άνδρες. Το ιχθυέλαιο Ω-3 θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα, κ ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει, πράγμα που σημαίνει πως  πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Κάνουμε λοιπόν ένα δώρο στα κύτταρα μας παίρνοντας καθημερινά 3 μαλακές κάψουλες.


  Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

  Το απαράιτητο φολικό οξύ

  Το φολικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β9.
  Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι πλούσια σε φολικό οξύ:
  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, κράμβη, λάχανα
  2. Όσπρια, φασόλια, μπιζέλι
  3. Αβοκάντο
  4. Μπανάνες
  5. Πορτοκάλια
  6. Σπαράγγια.
  Επίσης το φολικό οξύ διατίθεται στο εμπόριο, ως φαρμακευτικό συμπλήρωμα, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες.
  Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο και έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας. Εμπλέκεται στη σύνθεση, επιδιόρθωση και κανονική λειτουργία του DNA.
  Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά τις περιόδους γρήγορης ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων, που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη των εμβρύων, των βρεφών και των μικρών παιδιών.
  Η χορήγηση συμπληρωμάτων φολικού οξέος μέχρι σήμερα, αποδείχτηκε αποτελεσματική στα ακόλουθα:
  1. Πρόληψη συγγενών ανωμαλιών: Η χορήγηση φολικού οξέος σε γυναίκες, που θέλουν να μείνουν έγκυες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα του νωτιαίου μυελού, όπως η δισχιδής ράχη
    
  2. Πρόληψη του καρκίνου: Έρευνες έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα του φολικού οξέος, δυνατόν να βλάπτουν το DNA και ακολούθως να οδηγούν σε καρκίνο. Η μακροχρόνια χορήγηση συμπληρωμάτων φολικού οξέος, βρέθηκε να είναι βοηθητική στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου
    
  3. Θεραπεία για μη καρκινικές παθήσεις: Το φολικό οξύ είναι το αντίδοτο του φαρμάκου μεθοτρεξάτη. Αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές μη καρκινικές παθήσεις, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, το άσθμα, η σαρκοϊδωση και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Η μεθοτρεξάτη μηδενίζει τα αποθέματα του οργανισμού σε φολικό οξύ και δημιουργεί συμπτώματα ανάλογα με την έλλειψη φολικού οξέος. Η διατροφή που είναι πολύ πλούσια σε φολικό οξύ και τα συμπληρώματα της βιταμίνης Β9, μειώνουν τις τοξικές επιδράσεις της μεθοτρεξάτης, χωρίς να μειώνουν την αποτελεσματικότητα της.
          
  4. Πρόληψη καρδιοπαθειών: Τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα του φολικού οξέος, της βιταμίνης Β12 και Β6 δυνατόν να αυξάνουν την ομοκυστεϊνη. Η ομοκυστεϊνη είναι αμινοξύ που υπάρχει φυσιολογικά στο αίμα. Η αύξησή του, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Για τους λόγους αυτούς, η χορήγηση του φολικού οξέος, για σκοπούς πρόληψης των παθήσεων της καρδίας και των αγγείων, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και διερευνάται.    
  Τι γίνεται σχετικά με το φολικό οξύ και τη βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους, σε ασθενείς με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ;
  Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα της χρησιμότητας του φολικού οξέος, για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η γεροντική άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.
  Στις περιπτώσεις, που τα επίπεδα στο αίμα του φολικού οξέος είναι χαμηλά, η χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β9, βοηθά στην αποκατάσταση των γνωστικών ικανοτήτων και στη μνήμη. Πράγματι, η έλλειψη φολικού οξέος στον οργανισμό, σχετίζεται μεταξύ άλλων και με μείωση των πνευματικών ικανοτήτων και της μνήμης.
  Ωστόσο, σε ασθενείς με μείωση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων που έχουν κανονικά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα, η χορήγηση επιπλέον βιταμίνης Β9, δεν βοηθά στην αποκατάσταση των μειωμένων λειτουργιών.
  Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα, αποδεικτικά στοιχεία από έρευνες, που πείθουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β9 βοηθούν στην ενδυνάμωση ή καλυτέρευση των πνευματικών λειτουργιών των ηλικιωμένων ή των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας, εάν βέβαια το φολικό οξύ στο αίμα τους βρίσκεται στα κανονικά όρια.
  Στις περιπτώσεις που υπάρχει ανησυχία για τυχόν σχέση έλλειψης φολικού οξέος, προβλημάτων μνήμης και άνοιας, είναι σημαντικό να ζητείται η συμβουλή γιατρού.
  Ο γιατρός αφού πάρει το ιστορικό και κάνει την κλινική του εξέταση, πιθανόν να ζητήσει μέτρηση της βιταμίνης Β9 στο αίμα. Μετά, θα αποφασίσει, εάν είναι προς όφελος του ασθενούς, να του χορηγήσει συμπλήρωμα της βιταμίνης Β9 ή να του συστήσει μια δίαιτα πλούσια σε φολικό οξύ.

   (αναφορά  από το Medlook )

  ΥΓ.Εμείς συστήνουμε το προϊόν  Forever B12 Plus :Η Βιατμίνη Β12 και το φολικό οξύ συνδυάζονται σε αυτό το προϊόν ελεγχόμενης αποδέσμευσης για να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση μεταβολικών διαδικασιών περιλαμβανομένης και της διαίρεσης των κυττάρων, της σύνθεσης DNA ,της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Η έλλειψη Βιταμίνης Β12 σημαίνει επίσης έλλειψη φολικού οξέος ενώ η Βιατμίνη Β12 είναι επίσης σημαντική στις διατροφικές δίαιτες
  Για παραγγελία από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
  Για τηλεφωνική παραγγελία καλέστε στο 2105018493 και 6938979887
  Για περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
  Επίσης επισκεφθείτε το
  www.aloeveranet.gr

  Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

  Τα αναψυκτικά λάιτ μπορεί να σε παχαίνουν

  Έτσι τουλάχιστον δείχνουν 2 έρευνες που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαβήτη (American Diabetes Association) πριν μερικές μέρες. Η πρώτη έρευνα που συγκέντρωσε πληροφορίες από 474 άτομα επί σχεδόν 10 χρόνια έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά λάιτ είχαν 70% αύξηση στη περιφέρεια μέσης σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυτά τα αναψυκτικά. Επιπλέον τα άτομα που έπιναν 2 η περισσότερα λάιτ αναψυκτικά την ημέρα είχαν 500% (ναι σωστά διάβασες 500%) αύξηση της περιφέρειας της μέσης σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν αναψυκτικά λάιτ. Μια δεύτερη έρευνα που επίσης παρoυσιάστηκε στο συνέδριο και που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η ασπαρτάμη (γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται στα περισσότερα λάιτ αναψυκτικά) αύξησε τα επίπεδα σακχάρου σε πειραματόζωα που είχαν την τάση να παρουσιάσουν διαβήτη. Έχουμε αναφέρει και σε παλιότερες αναρτήσεις για τις διάφορες έρευνες που έχουν δείξει την αρνητική δράση που έχουν τα αναψυκτικά λάιτ στην υγεία μας, έρευνες έδειξαν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ενώ μια άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα που έπιναν 3 λάιτ αναψυκτικά την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι στα επόμενα 8 χρόνια. Όσο για την ασπαρτάμη, τι να πρωτοπουμε; Έχουμε πει πολλά, πάντως προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επειγόντως επανεξέταση της ασφάλειας της γιατί έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της. Η ερευνήτρια της μελέτης Χέλεν Χαζούντα προσθέτει ότι τα λάιτ αναψυκτικά "μπορεί να μην έχουν θερμίδες, έχουν όμως συνέπειες".
  www.aloeveranet.gr