Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η διαρκής αυξητική τάση της παχυσαρκίας, επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας των κρατών


Η διαρκής αυξητική τάση της παχυσαρκίας, επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας των κρατών


Η παχυσαρκία έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου
Η παχυσαρκία έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου  

Η παχυσαρκία αντικαθιστά σταδιακά τα προϊόντα καπνού στην λίστα με τις σημαντικότερες τροποποιήσιμες αιτίες χρόνιων μη-μεταδοτικών ασθενειών, προκαλώντας επιπλέον 7,8 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη, 6,8 εκατομμύρια περιστατικά καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων και 539.000 κρούσματα καρκίνου, μόνο στις ΗΠΑ, έως το 2030.

Περίπου το 32% των ανδρών και το 35% των γυναικών είναι σήμερα παχύσαρκοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της Δρ Κλερ Γουανγκ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Mailman», του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Η μελέτη της δημοσιεύθηκε σε τέσσερα άρθρα για την παχυσαρκία του επιστημονικού εντύπου The Lancet.

Στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας, τα ποσοστά παχυσαρκίας θα αυξηθούν μεταξύ 41-48% για τους άνδρες και 25-43% για τις γυναίκες μέχρι το 2030, από το 26% και για τα δύο φύλα που ισχύει σήμερα.

«Αυτό θα έχει ως συνέπεια επιπλέον 668.000 περιπτώσεις διαβήτη, 461.000 καρδιακής νόσου και 130.000 κρούσματα καρκίνου», υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Λόγω της υπερφαγίας και της ανεπαρκούς σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που αφορά όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και οι ειδικοί προειδοποιούν για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στην υγεία, αλλά και στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας.

Λόγω παχυσαρκίας, οι ΗΠΑ αναμένεται να ξοδέψουν επιπλέον 2,6% στις δαπάνες για την υγεία ή 66 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός της Μ.Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 2% ή 2 δισ. ετησίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα των Μπόιντ Σουινμπουρν και Γκάρι Σακς του Κέντρου Συνεργασίας για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο «Deakin» της Μελβούρνης στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και την Κίνα μόνο μία στις 20 γυναίκες είναι παχύσαρκη, ενώ στην Ολλανδία μία στις δέκα, μία στις τέσσερις στην Αυστραλία και επτά στις δέκα στην Τόνγκα.

Παγκοσμίως περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και επιπλέον 0,5 δισ. παχύσαρκοι, με 170 εκατ. παιδιά να θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η παχυσαρκία αναλογεί στο 2-6% του κόστους υγειονομικής φροντίδας σε πολλές χώρες.

«Η αυξημένη διαθεσιμότητα φθηνών, γευστικών, πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων, συνδυαστικά με την ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή και το επιθετικό μάρκετινγκ, κάνει τις βιομηχανίες τροφίμων να ηγούνται της οικονομικής ανάπτυξης, συντελώντας ταυτόχρονα σε μια πανδημία παχυσαρκίας», υπογραμμίζουν οι Δρ Σουινμπουρν και Σακς.

Οι ειδικοί ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας παχυσαρκίας. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιπρόσθετη φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, καθώς και περιορισμούς στις διαφημίσεις προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά», γράφει ο Στήβεν Γκορτμέικερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που έχει πραγματοποιήσει μελέτη επί του θέματος. 


      (http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231125335 ΠΗΓΗ)


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΩΜΕΓΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς


ΩΜΕΓΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπήρχαν σποραδικές αναφορές ότι οι Εσκιμώοι της Γριλανδίας παρουσίαζαν μικρή επίπτωση της στεφανιαίας νόσου σε σχέση με άλλους πληθυσμούς.
Αυτό έκανε εντύπωση σε δύο ερευνητές, τον Μπανγκ (Bang) και τον Ντίερμπεργκ (Dyerberg), οι οποίοι αποφάσισαν να μελετήσουν περαιτέρω τους Εσκιμώους και τις συνήθειές τους. Οι δυο ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι πράγματι οι Εσκιμώοι σε σχέση με τους Δανούς είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων, καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ και σημαντικά χαμηλότερη αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων, δηλαδή ήταν πιο προστατευμένοι έναντι της αθηροσκλήρωσης και της θρόμβωσης. Αυτά τα ευρήματα αποδόθηκαν στη διατροφή των Εσκιμώων, η οποία βασιζόταν κυρίως στην κατανάλωση φωκών και φαλαινών, που ήταν πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (π.χ. άλφα λινολεϊκό οξύ), όπως και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (π.χ. λινολεϊκό οξύ) είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή είναι οργανικά οξέα που φυσιολογικά περιέχουν παραπάνω από έναν διπλό δεσμό στην αλυσίδα τους. Ο αριθμός των διπλών δεσμών, η θέση τους στην αλυσίδα και η μορφή τους καθορίζουν τις φυσικές και βιολογικές ιδιότητες των λιπαρών οξέων, ενώ σύμφωνα με αυτά καθορίζεται και η ονοματολογία τους. Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και τα μακρομόριά τους, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι απαραίτητα στα θηλαστικά. Τα θηλαστικά όμως δεν έχουν τα αναγκαία ένζυμα για την παραγωγή των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, αλλά και τα μακρομόριά τους τα παράγουν σε πολύ μικρό ποσοστό. Γι' αυτό τα θηλαστικά, όπως είναι ο άνθρωπος, πρέπει να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα συστατικά με τη διατροφή τους.
Το άλφα λινολεϊκό οξύ και το λινολεϊκό οξύ βρίσκονται στα φυτά και στα λάδια. Ιδιαίτερα τα φυτά που κάνουν φωτοσύνθεση είναι πολύ πλούσια σε άλφα λινολεϊκό οξύ. Η μεγαλύτερη, όμως, πηγή άλφα λινολεϊκού οξέος για τους ανθρώπους είναι η σόγια, ο λιναρόσπορος, η ελαιοκράμβη και τα καρύδια. Αντίστοιχα, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ βρίσκονται στο φυτοπλαγκτόν και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών (όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, ο σολομός, η ρέγκα, η σαρδέλα κ.ά.) και των θαλάσσιων θηλαστικών, όπως είναι οι φάλαινες, οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες.
Οπως αναφέρθηκε, ήδη από τις πρώτες μελέτες στους Εσκιμώους φάνηκε η ευνοϊκή επίδραση των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι πρώτες παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν από περαιτέρω μελέτες σε ιθαγενείς στον Βόρειο Καναδά και την Αλάσκα, σε Ιάπωνες και Κινέζους που ζούσαν σύμφωνα με τις παραδόσεις. Ακόμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων ήταν σημαντική και για τη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή για την πρόληψη εκδήλωσης ενός νέου καρδιαγγειακού επεισοδίου στα άτομα που είχαν ήδη στο ιστορικό τους στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με εμφύτευση στεντ. Επίσης, μετα-αναλύσεις μελετών έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά μπορεί να έχουν ευνοϊκή επίδραση στην καταστολή συγκεκριμένων αρρυθμιών σε άτομα με στεφανιαία νόσο, ενώ άλλες μικρότερες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να μειώνουν την εκδήλωση κάποιων υπερκοιλιακών αρρυθμιών, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνει την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Για τα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο συστήνει την κατανάλωση ενός γραμμαρίου εικοσαπεντανοϊκού και δεκαεξανοϊκού οξέος την ημέρα από λάδι ψαριού ή από κάψουλες λαδιού ψαριού. Για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία (αύξηση των τριγλυκεριδίων περισσότερο από 500 mg/dl), η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνει τη λήψη δύο έως τεσσάρων γραμμαρίων εικοσαπεντανοϊκού και δεκαεξανοϊκού οξέος την ημέρα. Φυσικά, η λήψη συμπληρωμάτων εικοσαπεντανοϊκού και δεκαεξανοϊκού οξέος πρέπει πάντα να γίνεται με ιατρική συνταγή και με στενή ιατρική παρακολούθηση.

 Μιχαήλ Μαυροβουνιωτης:Το προϊόν που εγώ χρησιμοποιώ και σας συνιστώ είναι το Forever Artic Sea -Super Ω3 .Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και να το  αγοράσετε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ


Τουλάχιστον 15 λεπτά άσκησης την ημέρα κάνουν το γιατρό πέρα


Τουλάχιστον 15 λεπτά άσκησης την ημέρα κάνουν το γιατρό πέρα

Έστω και 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%, επισημαίνει νέα έρευνα από την Ταϊβάν.
Επιστήμονες αναφέρουν στο περιοδικό The Lancet ότι αυτός αποτελεί τον ελάχιστο χρόνο που μπορεί να αφιερώσει κανείς για άσκηση έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στην υγεία του.
Εν τω μεταξύ, βρετανική έρευνα στο British Journal of Sports Medicine αναφέρει ότι η καθιστική ζωή με έξι ώρες την ημέρα μπροστά από την τηλεόραση, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής κατά πέντε χρόνια.
Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε, πρόσφατα, συμβουλές άσκησης, προτείνοντας 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει είτε 20 λεπτά άσκησης την ημέρα ή μισή ώρα άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συμβουλή αυτή εξακολουθεί να είναι σωστή αλλά τα τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα είναι το λιγότερο για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να ασκούνται.
Σύμφωνα με την έρευνα του Lancet, που βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 400.000 ανθρώπους στην Ταϊβάν, ένα τέταρτο της ώρας την ημέρα ή μιάμιση ώρα την εβδομάδα μεσαίας άσκησης, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να προσθέσει τρία χρόνια ζωής.



Η περαιτέρω άσκηση έχει περισσότερες θετικές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ κάθε επιπλέον 15λεπτο άσκησης την ημέρα, μειώνει κάθε αίτιο θανάτου κατά 4
.ΠΗΓΗ E-NET

ΜΕ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ


Ένα ξερό δαμάσκηνο την ημέρα….
Κάνει τον ορθοπεδικό πέρα (!) προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση
Ενα ξερό δαμάσκηνο την ημέρα….

Σύμμαχος ενάντια στην οστεοπόρωση αποδεικνύονται τα ξερά δαμάσκηνα

Μια απλή συνταγή για την απώλεια της οστικής μάζας που μαστίζει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δίνουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδα: φάτε ξερά δαμάσκηνα!
«Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου έχω ελέγξει διάφορα φρούτα, μεταξύ των οποίων σύκα, χουρμάδες, φράουλες και σταφίδες. Κανένα από αυτά δεν πλησιάζει καν τα ξερά δαμάσκηνα στην επίδρασή τους στην οστική πυκνότητα» δήλωσε ο καθηγητής Bahram Arjmandi ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας και προσέθεσε «όλα τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν θετικά στην καλή υγεία, όμως σε ότι αφορά στην υγεία των οστών, αυτό το συγκεκριμένο είναι πράγματι εξαιρετικό».
Ο αμερικανός διατροφολόγος και οι συνεργάτες του εργάστηκαν με δύο ομάδες μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για μια περίοδο ενός έτους: η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά 100 γραμμάρια ξερών δαμάσκηνων (περίπου 10 δαμάσκηνα) και η δεύτερη 100 γραμμάρια ξερών μήλων. Και οι δύο ομάδες ελάμβαναν καθημερινές δόσεις ασβεστίου και βιταμίνης D. 
Ασπίδα ενάντια στην οστεοπόρωση
Μετά την πάροδο του έτους η οστική μάζα των γυναικών εξετάστηκε (ειδικότερα, εξετάστηκε η ωλένη και η σπονδυλική στήλη τους). Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε δαμάσκηνα είχε σημαντικά αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με κείνη που κατανάλωνε τα ξερά μήλα. Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην ικανότητα των ξερών δαμάσκηνων να μειώνουν την ταχύτητα αποικοδόμησης των οστών, η οποία με την ηλικία γίνεται μεγαλύτερη σε σχέση με την ταχύτητα παραγωγής τους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες που υποφέρουν από αυτή.

 (ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=415691 )

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΣΩΜΑ


Το tοp 10 των καλοκαιρινών τροφών: υγεία, ευεξία και τέλειο σώμα!


Τί δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου! Bρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αν θέλαμε να φτιάξουμε το Top 10 των καλοκαιριών τροφών, σε αυτό σίγουρα θα πρωταγωνιστούσαν τα δεκάδες φρούτα -που τόσο ταιριάζουν με την όρεξή μας αυτήν την εποχή. ΔΕΙΤΕ τα δέκα πιο σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου όλο το καλοκαίρι για πολλούς λόγους το καθένα!!

1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Πρώτο στην λίστα και όχι αδίκως είναι το καρπούζι. Το καρπούζι θεωρείται από τα πιο δροσιστικά φρούτα. Ξεδιψά, αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό και αυτό επειδή αποτελείται κατά 95% από νερό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η C, B1 , B6 και Α. Ακόμη είναι μια καλή πηγή λυκοπένιου, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Το ποτάσιο, επίσης, που περιέχει βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της εφίδρωσης. Όμως, το μεγαλύτερο προσόν του καρπουζιού είναι ότι καθαρίζει τα νεφρά από τις πέτρες.
2. ΠΕΠΟΝΙ
Δεύτερο στην κατάταξη έρχεται το πεπόνι. Πλούσιο σε βιταμίνη C, δεν περιέχει καθόλου λίπος (κάτι που ισχύει για τα περισσότερα φρούτα εκτός του αβοκάντο). Ακόμη περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την καλύτερη όραση και βοηθά στην άμυνα από μολύνσεις. Επίσης περιέχει νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο και βιταμίνη Β6 η οποία συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες.
3. ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε, αντιοξειδωτικά, βιοτίνη ενώ παράλληλα είναι και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης, ενώ παράλληλα ασκούν και προστατευτική δράση στο έντερο μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

4. ΒΕΡΥΚΟΚΟ

Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πηκτίνη, βιταμίνη C, Β1, βΒ2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το β-καροτένιο, όντας αντιοξειδωτικό, έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα και του δέρματος. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, ενώ ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων.

5. ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το συστατικό ρεσβερατρόλη η οποία σύμφωνα με έρευνες περιορίζει όλα τα στάδια εξέλιξης του καρκίνου δρώντας προληπτικά κατά της νόσου. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που ασκούν καρδιοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή και αντιελκωτική δράση.
Το σταφύλι, εκτός από νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, είναι και φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της χρόνιας κολίτιδας, της ατονίας και των αιμορροΐδων. Πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των σταφυλιών αποδίδονται στην καθαρή γλυκόζη (το σταφυλοσάκχαρο), καθώς απορροφάται και αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία.
6. ΣΥΚΟ

Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, καθώς και καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Αν καταναλωθούν αποξηραμένα προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου και απελευθερώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας στον οργανισμό. Είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας (κυρίως όταν τρώγονται το πρωί, με άδειο στομάχι), συμμετέχουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (λόγω του καλίου, της βιταμίνης Β6 και των ινωδών ουσιών τους) και μειώνουν τη χοληστερόλη και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

7. ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν το στομάχι και τα έντερα να λειτουργούν σωστά. Χρησιμεύουν, επίσης, σε περιπτώσεις αναιμίας, ατονίας και κόπωσης

8. ΜΑΝΓΚΟ
Το εξωτικό μάνγκο αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου (δηλαδή "βενζίνης" για να έχεις ενέργεια και να νιώθεις ξεκούραστη) αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών.

9. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και σίδηρο. Το δημητριακό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 αλλά και σε άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (καροτενοειδή).

10. ΠΑΓΩΤΟ
Τελευταίο και καλύτερο είναι το αγαπημένο σε όλους μας παγωτό. Το παγωτό περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος, άρα είναι τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο και βοηθά στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Επίσης αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Α. 

         (Πηγή http://www.typos.com.cy΄)

Σε αυτά προσθέτουμε και τον Αυθεντικό Χυμό Αλόης Βέρα  . Με περισσότερα από 200 ενεργά συστατικά  ( βιταμίνες, μέταλλα- 
ιχνοστοιχείων, αμινοξέα, σάκχαρα, πεπτικά ένζυμα, αντιφλεγμονώδη ένζυμα, φυτικές στερόλες, λιγνίνη , σαπωνίνες, ανθρακονονίνες)


Μιχαήλ Μαυροβουνιώτης



Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣΑΤΕ ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ;


Αν θέλετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να μασάτε κάθε σας μπουκιά όσο περισσότερο μπορείτε. Μία νέα μελέτη έδειξε πως όσοι μασούν κάθε μπουκιά 40 φορές τρώνε κατά 12% λιγότερο φαγητό απ’ ό,τι όσοι τη μασούν 15 φορές.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παρατεταμένη μάσηση αποτρέπει την υπερκατανάλωση φαγητού, επειδή παρέχει στον εγκέφαλο περισσότερη ώρα να αντιληφθεί πως χορτάσαμε. Επιπλέον, φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης – της ορμόνης της πείνας, η οποία κυκλοφορεί στο πεπτικό σύστημα.
Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν, στην Κίνα, οι οποίοι επιστράτευσαν 16 αδύνατους άντρες και 14 παχύσαρκους. Όλοιήταν 18 έως 30 ετών.
Οιερευνητέςπραγματοποίησανδύοπειράματα. Στο πρώτο, ήθελαν να διαπιστώσουν εάν οι παχύσαρκοι άντρες μασούσαν το φαγητό τους διαφορετικά απ’ ό,τι οι αδύνατοι.
Όπως διαπίστωσαν, αν και οι παχύσαρκοι μασούσαν με την ίδια ταχύτητα με τους αδύνατους, κατάπιναν το φαγητό τους πολύ πιο γρήγορα.
Στο δεύτερο πείραμα, οι δύο ομάδες κλήθηκαν να φάνε μία μερίδα χοιρινό μασώντας κάθε μπουκιά 15 φορές και στη συνέχεια να επαναλάβουν τη διαδικασία μασώντας όμως 40 φορές κάθε μπουκιά.
Αποτέλεσμα: όταν οι εθελοντές μασούσαν 40 φορές κάθε μπουκιά, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 11,9% λιγότερες θερμίδες – και αυτό ίσχυε για όλους.
Επιπλέον, αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονταν οι εθελοντές 90 λεπτά μετά από κάθε γεύμα, έδειξαν πως τα επίπεδα της γκρελίνης ήταν πολύ χαμηλότερα με την μάσηση των 40 φορών απ’ ό,τι με αυτήν των 15.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», η παρατεταμένη μάσηση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο για να βοηθηθούν όσοι έχουν περιττά κιλά να τα χάσουν.
Προγενέστερη μελέτη στη Βρετανία, η οποία δόθηκε το 2010 στη δημοσιότητα, έδειξε πως ο μέσος ενήλικας μασάει το φαγητό του μόλις 6 φορές πριν το καταπιεί.
Σχεδόν αμάσητο, εξάλλου, το καταπίνουν οι νεαροί εργαζόμενοι, ηλικίας 25-34 ετών.
Η ίδια μελέτη είχε δείξει πως το 15% εξ ημών τρώμε κάτι περπατώντας στο δρόμο ή προς το γραφείο μας, ενώ μόνον ο ένας στους δύο κάθεται σε τραπέζι φαγητού για να φάει.