Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έχει σημασία τι τρώμε


FOOD MATTERS [Greek subs] from ΕΛΛΗΝ ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟS on Vimeo.

Πολλές αλήθειες που κρύβονται.
Θα δείτε σε αυτό το video.
Θα κατανοήσετε την αξία της σωστής διατροφής
Το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής.
Είσαι ό,τι τρως!": Η σοφή φράση του Ιπποκράτη πραγματικά αντικατοπτρίζει την σημασία της καλής διατροφής  και δίαιτας στην ποιότητα ζωής μας. 

Το Σούπερμαρκετ: Σύμβολο του υψηλού επιπέδου ζωής σ' αυτή τη χώρα σήμερα. Αυτά τα προϊόντα έρχονται από φάρμες κι αγροκτήματα ανεξάρτητα απ' την απόσταση και την εποχή. Είναι αποτέλεσμα μίας θαυματουργικής γεωργίας, που διαφυλάσσει τη φρέσκια ποιότητα καθόλη τη διαδρομή μέχρι το τραπέζι σας. Πόσο παλιά είναι η τροφή σας; Αν το σκεφτείτε, η τροφή σας, στην καλύτερη περίπτωση ταξιδεύει γύρω στα 2.500 με 3.000 χλμ. πριν να φτάσει σε σας και είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας. 

Που γεννά το επόμενο ερώτημα: Πόση θρεπτική αξία αντλείτε από τροφή που είναι τουλάχιστον πέντε ημερών; Αν είστε τυχεροί, αντλείτε ίσως ένα 40% απ' αυτήν που έχετε ανάγκη. Σχεδόν κάθε τροφή που θα βρείτε  στα καταστήματα μίας μεγαλούπολης έχει επεξεργαστεί, έχει φτάσει καθυστερημένα στα καταστήματα πολύ συχνά οι θρεπτικές ουσίες έχουν εκφυλιστεί ή εξαφανιστεί απ' την τροφή μέχρι να φτάσει στο πιάτο.

Σκηνοθεσία: James Colquhoun, Carlo Ledesma
Χώρα παραγωγής: Australia

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλα κενά αφήνει ο έλεγχος του νερού για εξασθενές χρώμιο από τους ΟΤΑ


Στο έλεος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραδίδει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας τον έλεγχο του πόσιμου νερού από εξασθενές χρώμιο, την στιγμή που το υφιστάμενο όριο του ολικού χρωμίου στην Ελλάδα (50μg/l) oδηγεί με βάση αμερικανικά στατιστικά πρότυπα σε 1 καρκίνο ανά 400 κατοίκους.

Η εγκύκλιος η οποία εστάλη στους ΟΤΑ τον περασμένο Ιούνιο και υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κύριος Αντώνης Δημόπουλος, προβλέπει ότι για ένα χρόνο οι δήμοι θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την περιεκτικότητα του επικίνδυνου μετάλλου στο νερό που χρησιμοποιείται για πόση και κατανάλωση.

Το ερώτημα, είναι με ποια εφόδια και με τι μέσα θα διενεργούνται οι έλεγχοι από τους δήμους για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα για την δημόσια υγεία, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, τα ταμεία τους είναι άδεια και οι υπηρεσίες τους υπολειτουργούν.

Η απόφαση –έκπληξη λαμβάνεται μάλιστα την ώρα που η εμφάνιση και διάχυση του επικίνδυνου μετάλλου σε όλη την ελληνική επικράτεια παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η χώρα μας ελάχιστα βήματα έχει κάνει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αυξημένα κρούσματα.

Στα Οινόφυτα, τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της περιβαλλοντικής βόμβας τα προβλήματα του κόσμου είναι υπαρκτά ενώ κανείς δεν τολμά ακόμη και σήμερα να αποκαλύψει ποιοι είναι οι πρωτεργάτες της πρωτοφανούς σε έκτασης ρύπανσης.

Όλοι μιλούν απρόσωπα για την βιομηχανία αλλά κανείς δεν την κατονομάζει ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Στη Μεσσαπία των Ψαχνών Ευβοίας από την άλλη, ο κόσμος εξακολουθεί να πίνει εμφιαλωμένο νερό και το πρόβλημα σύμφωνα με την επίσημη πολιτεία θα λυθεί σε τρία χρόνια. Τότε υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το δίκτυο υδροδότησης της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ που θα φέρνει νερό στη Μεσσαπία και την Αυλίδα από την Υλίκη.

Στην Καλιφόρνια βάζουν αυστηρά όρια
Την ίδια στιγμή στην Καλιφόρνια που η χώρα μας αρέσκεται συχνά να χρησιμοποιεί ως πρότυπο μεθοδολογίας για να αντιμετωπίσει την πληγή της ρύπανσης του πόσιμου νερού, έχει ξεκινήσει η νομική διαδικασία ώστε για πρώτη φορά να μπει όριο στο εξασθενές χρώμιο. Θεσπίζεται λοιπόν «Δημόσιος Στόχος Υγείας» που είναι ίσος με τα 0,02 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου για την Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η κατανάλωση νερού με περιεκτικότητα 0,02 μg/l σε εξασθενές χρώμιο οδηγεί σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ο υπολογισμός της παραπάνω τιμής έγινε κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας και μελέτης της διεθνούς βιβλιογραφίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την χρήση πόσιμου νερού που περιέχει εξασθενές χρώμιο και ενδελεχούς συζήτησης επί 2 χρόνια με τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στην έρευνα αξιολογήθηκαν παράλληλα και τα στοιχεία της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την κυρία Λινού, που αφορά στους αυξημένους θανάτους από καρκίνο στους κατοίκους των Οινοφύτων.

Γνωρίζουν αλλά δεν παίρνουν μέτρα


«Αν χρησιμοποιηθεί η ίδια εξίσωση, σε κατανάλωση νερού με περιεκτικότητα 50 μg/l σε εξασθενές χρώμιο που είναι τα σημερινά όρια στην χώρα μας οδηγεί σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά 400 κατοίκους» αναφέρει ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης επίκουρος καθηγητής χημείας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Ινστιτούτου Τοπικής και Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού στα Οινόφυτα (ΙΤΑΠ).
Στην περιοχή που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού, ενημερώθηκαν με έκπληξη για την εγκύκλιο μέσα στον Ιούλιο.

«Αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Καλιφόρνιας, το υπουργείο Υγείας και να απαγορέψει την παραγωγή, διανομή και πώληση νερού με εξασθενές χρώμιο από τους παραγωγούς ΟΤΑ, τους αφήνει να συνεχίζουν την καταστροφική τους δράση και απλά τους ζητά να μετρήσουν για 12 μήνες τα επίπεδα του Cr(VI) και μετά είδομεν» σημειώνουν.

Φαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας αγνοεί παντελώς τις δικαστικές αποφάσεις των Πρωτοδικείων Θηβών και Χαλκίδος που έχουν αναγκάσει τους Δήμους Οινοφύτων και Μεσσαπίων να παρέχουν νερό με εξασθενές χρώμιο λιγότερο από 2 μg/l.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η πολιτεία συνεχίζει να αναβάλλει την θεσμοθέτηση αυστηρών ορίων εξασθενούς χρωμίου στο νερό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει παραδεχτεί από τις αρχές του χρόνου σε δελτίο τύπου τις επιπτώσεις από την κατάποση νερού με εξασθενές χρώμιο.

«Παρά τις εγγενείς αδυναμίες και ασάφειες των επιδημιολογικών και τοξικολογικών ερευνών, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση».
 (Πηγη: http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=143468)


Διαβάστε επίσης αναρτήσεις από το blog μας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνα για την επιδημία του εργασιακού στρες


Επιδημία του εργασιακού στρες

Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το 25% των εργαζομένων βιώνουν καταστάσεις στρες στην εργασία τους.
Ένας στους πέντε Ευρωπαίους εργαζόμενους αισθάνεται κόπωση και ένας στους οκτώ υποφέρει από πονοκέφαλο. Επίσης, οχτώ στους δέκα Βέλγους εργαζόμενους παρουσίασαν αυξημένη ψυχολογική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ τέσσερις στους δέκα Άγγλους χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών νιώθουν ότι το ψυχοκοινωνικό στρες έχει αυξηθεί. Άλλες ευρωπαϊκές έρευνες για τις συνθήκες εργασίας δείχνουν ότι 9-12% των ανδρών και 9-11% των γυναικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτεθειμένο σε εργασιακή πίεση κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας (υψηλό ποσοστό βρέθηκε ειδικότερα στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία). Η εργασιακή πίεση ευθύνεται για το 5,5% περίπου του συνόλου των απουσιών των εργαζομένων στη Σουηδία.
Η έκταση του φαινομένου οφείλεται κυρίως στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Περισσότεροι από το 1/3 των εργαζομένων δεν έχουν καμιά άλλη αρμοδιότητα εκτός από την ολοκλήρωση των εργασιακών καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί. Περισσότεροι από το 1/3 δεν μπορούν να κάνουν διάλειμμα όταν το χρειάζονται, ενώ τέσσερις στους δέκα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν μόνοι τους το διάστημα διακοπών τους ή τις ημέρες της άδειάς τους. Περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απασχολούνται σε μονότονες εργασίες. Η μονοτονία και η επανάληψη στην εργασία είναι φαινόμενα που παρατηρούνται περισσότερο στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε στρεσογόνους παράγοντες. Οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν τους περισσότερους περιορισμούς. Οι γυναίκες κερδίζουν κατά κανόνα λιγότερα χρήματα και έχουν χαμηλότερου κύρους εργασία απ' ό,τι οι άνδρες. Ένας μεγάλος αριθμός εργασιών που διεκπεραιώνονται από γυναίκες περιλαμβάνει άμεση επαφή με πελάτες, η οποία πολλές φορές συνεπάγεται ένταση και στρες. Οι γυναίκες ελέγχουν επίσης λιγότερο το ρυθμό της δουλειάς τους απ' ό,τι οι άνδρες, ενώ και οι υπερωρίες έχουν μεγαλύτερη στρεσογόνα επίδραση στις γυναίκες.
Η μεγάλη έκταση του εργασιακού στρες και η σχέση του με τα οικονομικοκοινωνικά πλαίσια τονίζεται στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου για την ψυχική υγεία. Στην εν λόγω έκθεση διαφαίνεται η επίδραση της οικονομικής κρίσης ειδικότερα στην Ελλάδα, καθώς οι Ελληνες ερωτηθέντες ανησυχούν περισσότερο για την εξασφάλιση της θέσης εργασίας τους, με 4 στους 10 (42%) να συμφωνούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ανέρχεται στο ένα τέταρτο.
Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται ανησυχία ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr
Πρώτη δημοσίευση : http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=306490