Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

12 ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ




-Dr. Edward F. Group III, DC, ND, DACBN, DCBCN, DABFM
 Η εποχή κρυολογημάτων και γρίπης συνήθως είναι καθώς πλησιάζουμε τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, που μας φέρνουν μαζί μια σειρά από πόνους, ρίγη και ασθένειες που συνδέονται με αυτή την περίοδο ψύχρας. Ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό και επίμονο κρυολόγημα  προκαλείται από περισσότερους από 200 ιούς που βρίσκονται στο περιβάλλον μας (1). Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι να «μαλακώσετε» το συνηθισμένο κρυολόγημα, κυρίως αυξάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα σας απέναντι στην εισβολή αυτών των ιών. Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές υποδείξεις αυτή την περίοδο των κρυολογημάτων και γριπών, τότε μειώνετε σημαντικά την πιθανότητα να «αρπάξετε»  ένα κρυολόγημα.
1. Βιταμίνη D
Το να αυξήσετε τα επίπεδα σας σε Βιταμίνη D   έχει δεκάδες οφέλη, και η έρευνα μας δείχνει ότι αυτή η βιταμίνη του ήλιου περιορίζει επίσης και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνηθισμένου κρυολογήματος και της γρίπης. [2] Αυτή η βιταμίνη, η οποία παράγεται από το σώμα σε ανταπόκριση στην έκθεση του στον ήλιο, αυξάνει την ανοσοποιητική λειτουργία του κυττάρου, περιορίζει την οξύτητα και χαμηλώνει την φλεγμονώδη ανταπόκριση.
2. Ψευδάργυρος
Διπλές τυφλές έρευνες έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος περιορίζει τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 50%. [3] Ο ψευδάργυρος  βελτιώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά το βακτηριακό φορτίο μέσα στο σώμα μας. [4] Κοινές πηγές ψευδάργυρου είναι οι σπόροι κολοκύθας και τα κάσιους..
3. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο και με ώριμη απαλή γεύση μπαχαρικό με βραβεία για η χρήση του στην Ινδική κουζίνα και ως φυσικό γιατρικό. Μπορείτε να βρείτε τη ρίζα του ολόκληρη σε ορισμένα εξειδικευμένα supermarkets, όμως η σκόνη του είναι πιο εύκολο να βρεθεί σε περισσότερα καταστήματα. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά,  κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση και στην προφύλαξη του ανοσοποιητικού. [5] Επίσης  ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την άμυνα μας στις μυκητιακές και βακτηριακές ενώσεις [6] Για ένα τσάι που καταπολεμά το κρυολόγημα βάλτε ¼  του κουταλιού σκόνη κουρκουμα σε 8  ounces ζεστού νερού. Πίνετε αυτό το μείγμα συχνά καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ως μια ευγενής τροφή , ο κουρκουμάς, μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να απαλύνει πονόλαιμους. Σε αυτή την περίπτωση συνδυάστε ½ κουταλιά κουρκουμά σκόνη με 1 κουταλιά μέλι και πείτε το σιγά για να επικαλύψει το λαιμό.
4. Εχινάκεια
Η Εχινάκεια είναι ένα βότανο που απολαμβάνει τη συνεχή υποστήριξη της κοινότητας φυσικής υγείας ως ένα σημαντικό φυτό για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι είναι σημαντική στη ρύθμιση μιας  υγιούς ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού; [7] [8] και παρόλη αυτή την έρευνα , πολλοί συμβατικοί επαγγελματίες της ιατρικής παραμένουν επιφυλακτικοί για την ικανότητα του φυτού αυτού το να κρατήσει μακριά τα κρυολογήματα. Μοντέλα ζώων έχουν δείξει ότι η Εχινάκεια παρέχει αντιβακτηριακές και αντιϊκές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση επικίνδυνων βακτηρίων ή ιών που προκαλούν το κρυολόγημα. [9] [10]
5. Βιταμίνη C
Αν έχετε ένα παρατεταμένο κρύωμα που  δεν υποχωρεί, ή  βιώνετε κρυώματα συχνά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι πιθανότητες γέρνουν προς το γεγονός ότι δεν λαμβάνετε  αρκετή Βιτμίνη C. Αυτή η σημαντική υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες  στα πράσινα λαχανικά και στα εσπεριδοειδή  φρούτα και είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. [11] Ο φρεσκοστιμένος χυμός λεμονιού ή ένα  smoothie  από πράσινα λαχανικά είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι να συμπεριλάβετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας. Η κατανάλωση ζεστού τσάι βοτάνων με χυμό λεμονιού κατά τη διάρκεια  ή πριν από κρυολογήματα μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη διάρκεια τους.
6. Κανέλα
Ένα διεγερτικό του κυκλοφοριακού, η κανέλα είναι ένα δυναμικό μπαχαρικό που προάγει την υγεία με δεκάδες οφέλη για το σώμα. Όχι μόνον μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μια υγιή κλίμακα, [12] η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανεβάζει το ανοσοποιητικό σύστημα  ενώ παράλληλα συμπεριφέρεται ως φυσικό  αντιϊκό. [13] Πιείτε ένα τσάι κανέλας όταν αισθάνεσθε ρίγη, και πασπαλίστε με λίγη κανέλα τα ροφήματα σας, τις τροφές του πρωϊνού σας, ή τον καφέ σας κάθε μέρα για να υποβοηθήστε έτσι το να διώξετε μακριά τους ιούς.
7. Αιθέριο έλαιο Ρίγανης
Το λάδι της ρίγανης έχει ερευνηθεί εκτεταμένα λόγω των φυσικών αντιβακτηριακών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων,, [14]  και τόσο η παραδοσιακή όσο και η εναλλακτική ιατρική έχουν συχνά επιστρατεύσει το λάδι αυτό για τα ευεργετικά του οφέλη. Μια πρόσφατη έρευνα από το Georgetown University Medical Center  βρήκε πως το λάδι ρίγανης ήταν το πιο ωφέλιμο συστατικό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. [15] Αν έχετε κάποιο κρυολόγημα μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες αιθέριο ελαίου ρίγανης σε μια κάψουλα  vegetarian και να το λαμβάνετε κάθε μέρα.
8. Neem
Το αιθέριο έλαιο του φυτού  neem  είναι ένας πολύ ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας, που βοηθάει στην  καταστροφή μιας ευρείας γκάμας βακτηρίων. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες  στην Ινδία ως μικροβιοκτόνο και φυτοφάρμακο, το αιθέριο έλαιο neem μπορεί να βοηθήσει εύκολα την καταπολέμηση των φλεγμονών και την μείωση του πολλαπλασιασμού των μολυσματικών  βακτηρίων στο σώμα. [16]
9. Ρίζα γλυκόριζας
Η παραδοσιακή ιατρική έχει χρησιμοποιήσει τη ρίζα γλυκόριζας για μια ποικιλία παθήσεων , για κάποιες με αποδείξεις ενώ για άλλες απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Οι έρευνες μας έχουν υποδείξει την  γλυκόριζα ως ένα ισχυρό ανοσορυθμιστικό βότανο, πράγμα που πιθανά να εξηγεί την δημοφιλία του στην φυσική ιατρική ως προληπτικό των κρυολογημάτων. [17] [18] Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, όταν λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου που σχετίζεται με τον πονόλαιμο.  
10. Άσκηση
Όταν αντιμετωπίζεις ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη, τότε, η άσκηση θα  πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου. Αντίθετα όμως οι έρευνες δείχνουν σημαντικές βελτιώσεις      στην ανοσοποιητική λειτουργία     μετά από την άσκηση , κάνοντας  την  άσκηση  έναν από τους πιο φυσικούς –και μάλιστα δωρεάν- τρόπους        καταπολέμησης αλλά και πρόληψης του κρυολογήματος. [19] [20] Ενώ συνήθως χρησιμοποιείται περισσότερο ως  προληπτικό μέτρο, μπορείς να συμπεριλάβεις την άσκηση ενώ αντιμετωπίζεις ένα μικρό κρυολόγημα. Απλά να εκτελείς οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα    κατά τη διάρκεια μια ασθένειας, με την μεγαλύτερη προσοχή και πάντοτε να ζητάς τη συμβουλή του παρόχου υπηρεσιών υγείας σου πριν  την συμμετοχή σου σε έντονη δραστηριότητα εφόσον πάσχεις από οποιαδήποτε ασθένεια.     
11. Αποβολή του στρες
Μπορεί να φαίνεται κάτι εύκολο, όμως η πλήρης χαλάρωση είναι μερικές φορές το πιο προκλητικό πράγμα που μπορείς να επιδιώξεις στο σημερινό ταχύτατα κινούμενο κόσμο. Το να είσαι καταπονημένος και με έντονο άγχος cμπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και να αυξήσει την ευαισθησία σου στο να πάρεις ένα κρυολόγημα. Η έρευνα έχει διαρκώς επιβεβαιώσει ότι το στρες- είτε πνευματικό είτε σωματικό- μειώνει την ποιότητα και τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος  και μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια της ασθένειας. [21] Ο διαλογισμός, ο ύπνος, και απλές ασκήσεις αναπνοών μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τη συνολική ένταση και πνευματική δραστηριότητα και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
12. Περισσότερο γέλιο
Ένα καλό , αμέριμνο γέλιο  με φίλους, συγγενείς ή απλά και μόνος σου μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο της ανοσοποιητικής λειτουργίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η επαναστατικών διαστάσεων έρευνα στη δύναμη      του συναισθήματος και του ανοσοποιητικού, μας δείχνει το πόσο ισχυρά είναι τα άϋλα και αόρατα συναισθήματα μας στην διατήρηση της σωματικής μας υγείας. [22] Παρακολούθησε μια κωμωδία που σε ανεβάζει, θυμήσου πραγματικά αστείες στιγμές στο παρελθόν σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ή διάβασε ένα βιβλίο με ανέκδοτα. Κάνοντας αυτά τα απλά πράγματα μπορείς σίγουρα να βοηθήσεις τη διατήρηση της υγείας του σώματος σου κατά τη διάρκεια περιόδων κρυολογήματος και γρίπης.
Έχεις μήπως κι εσύ κάποιες δοκιμασμένες και ακριβείς μεθόδους για το φυσικό περιορισμό ενός κρυολογήματος και των συμπτωμάτων του; Θα θέλαμε πολύ να είχαμε αυτά τα σχόλια σου1
-Dr. Edward F. Group III, DC, ND, DACBN, DCBCN, DABFM
References:
1.   National Institute of Health. Common Cold: Cause. National Institute of Allergy and Infectious Disease Fact Sheet.
2.   J. J. Cannell, R. Vieth, [...], and E. Giovannucci. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiology and Infection. December 2006; 134(6): 1129-1140.
3.   Harri Hemilä. Zinc Lozenges May Shorten the Duration of Colds: A Systematic Review. The Open Respiratory Medicine Journal. 2011; 5: 51-58.
4.   H Babich and G Stotzky. Toxicity of zinc to fungi, bacteria, and coliphages: influence of chloride ions. Applied and Environmental Microbiology. December 1978; 36(6): 906-914.
5.   Chinampudur V. Chandrasekaran, Kannan Sundarajan, [...], and Amit Agarwal. Immune-stimulatory and anti-inflammatory activities of Curcuma longa extract and its polysaccharide fraction. Pharmacognosy Research. 2013 April-June; 5(2): 71-79.
6.   Apisariyakul A, Vanittanakom N, Buddhasukh D. Antifungal activity of turmeric oil extracted from Curcuma longa (Zingiberaceae). Journal of Ethnopharmacology. 1995 December 15;49(3): 163-9.
7.   Dapas B, Dall’Acqua S, Bulla R, Agostinis C, Perissutti B, Invernizzi S, Grassi G, Voinovich D. Immunomodulation mediated by a herbal syrup containing a standarized Echinacea root extract: A pilot study in healthy human subjects on cytokine gene expression. Phytomedicine. 2014 May 27. pii: S0944-7113(14)00221-9. doi: 10.1016/j.phymed.2014.04.034.
8.   Kim HR, Oh SK, Lim W, Lee HK, Moon BI, Seoh JY. Immune enhancing effects of Echinacea purpurea root extract by reducing regulatory T cell number and function. Natural Product Communication. 2014 April;9(4):511-4.
9.   Bany J, Siwicki AK, Zdanowska D, Sokolnicka I, Skopinska-Rozewska E, Kowalczyk M. Echinacea purpurea stimulates cellular immunity and anti-bacterial defence independently of the strain of mice. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2003;6(3 Suppl):3-5.
10.           Senchina DS, Martin AE, Buss JE, Kohut ML. Effects of Echinacea extracts on macrophage antiviral activities. Phytotherapy Research. 2010 Jun;24(6):810-6. doi: 10.1002/ptr.2991.
11.           Strohle A, Hahn A. Vitamin C and immune function. Medizinische Monatsschrift für Pharmazeuten. 2009 February;32(2):49-54; quiz 55-6.
12.           Alam Khan MS, PHD, Mahpara Safdar, MS, Mohammad Muzaffar Ali Khan, MS, PHD, Khan Nawaz Khattak, MS and Richard A. Anderson, PHD. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes. Diabetes Care. December 2003, vol. 26 no. 12 3215-3218. doi: 10.2337/diacare.26.12.3215.
13.           Yutaka Orihara, Hiroshi Hamamoto, Hiroshi Kasuga, Toru Shimada, Yasushi Kawaguchi and Kazuhisa Sekimizu. A silkworm-baculovirus model for assessing the therapeutic effects of antiviral compounds: characterization and application to the isolation of antivirals from traditional medicines. Journal of General Virology. January 2008, vol. 89 no. 1 188-194. doi: 10.1099/vir.0.83208-0.
14.           Royo M, Fernandez-Pan I, Mate Jl. Antimicrobial effectiveness of oregano and sage essential oils incorporated into whey protein films or cellulose-based filter papers. Journal of the Science of Food and Agricultural. 2010 July;90(9):1513-9. doi: 10.1002/jsfa.3977.
15.           Faleiro L, Miguel G, Gomes S, Costa L, Venancio F, Teixeira A, Figueiredo AC, Barroso JG, Pedro LG. Antibacterial and antioxidant activities of essential oils isolated from Thymbra capitata L. (Cav.) and Origanum vulgare L. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005 October 19;53(21):8162-8.
16.           Marc Schumacher, Claudia Cerella, [...], and Marc Diederich. Anti-inflammatory, pro-apoptotic, and anti-proliferative effects of a methanolic neem (Azadirachta indica) leaf extract are mediated via modulation of the nuclear factor-kB pathway. Genes and Nutrition. May 2011; 6(2): 149-160.
17.           Adel M. Aly, Laith Al-Alousi, and Hatem A. Salem. Licorice: A possible anti-inflammatory and anti-ulcer drug. AAPS PharmSciTech. March 2005; 6(1): E74-E82.
18.           Mengyue Wang, Min Zhang, [...], and Xiaobo Li. Influence of Honey-Roasting on the Main Pharmacological Activities and the Water-Soluble Active Glycosides of Licorice. African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines. 2012; 9(2): 189-196.
19.           Brolinson PG, Elliott D. Exercise and the immune system. Clinical Journal of Sports Medicine. 2007 July;26(3):311-9.
20.           Nehlsen-Cannarella SL, Nieman DC, Balk-Lamberton AJ, Markoff PA, Chritton DB, Gusewitch G, Lee JW. The effects of moderate exercise training on immune response. Medicine and Science in Sports and Exercise. 1991, 23(1):64-70.
21.           Suzanne C. Segerstrom and Gregory E. Miller. Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry. Psychological bulletin. July 2004; 130(4): 601-630.
22.           Mary Payne Bennett and Cecile Lengacher. Humor and Laughter May Influence Health IV. Humor and Immune Function. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine. June 2009; 6(2): 159-164.