ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12: Υπάρχει 1 στις 4 πιθανότητες να έχετε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη που μεταβολίζει το λίπος
Ο μεταβολισμός σας εξαρτάται από αυτό το θρεπτικό συστατικό για αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας, για πέψη, για την καλύτερη απορρόφηση των τροφών και για τον μεταβολισμό των λιπών.
Πολλοί ειδικοί πίστευαν στο παρελθόν ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι, είναι η ομάδα κινδύνου για ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12. Πίστευαν πως αν θα είχαμε κατάλληλα αποθέματα αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού στο σώμα μας, τότε ήμασταν ασφαλείς για πολλά χρόνια στον κίνδυνο ανάπτυξης ανεπάρκειας σε Β12.
Τώρα όμως, γνωρίζουμε καλύτερα. Οι έρευνες έχουν δείξει πολλά περισσότερα στοιχεία. Γνωρίζουμε πως η Β12 εξαντλείται και είναι σε επίπεδα ανεπάρκειας σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων, ειδικά μάλιστα στα άτομα που έχουν περάσει τα 60. Στην πραγματικότητα πιστεύεται πως το ¼ των ατόμων άνω των 60 ετών έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στο σώμα του.
Εξ ίσου ανησυχητικές είναι οι όλο και μεγαλύτερες ενδείξεις ότι και άλλες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν ανεπαρκή επίπεδα Β12 στο αίμα τους.
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ Β12 ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ;
Το σώμα μας εξαρτάται από τη Βιταμίνη Β12 για μια σειρά από δραστηριότητες, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
· Υποστήριξη της διατήρησης κανονικών επιπέδων ενέργειας.
· Προώθηση υγιεινής νευρολογικής δραστηριότητας , συμπεριλαμβανομένης και της νοητικής εγρήγορσης.
· Υποστήριξη των φυσιολογικών επιπέδων Ομοκυστεϊνης για την υγιή καρδιακή λειτουργία.
· Βοήθεια στο περιστασιακό άγχος και αϋπνία.
· Διατήρηση υγιούς ανάπτυξης κυττάρων και αναδόμησης τους.
· Προώθηση της κανονικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
· Υποστήριξη του φυσιολογικού μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπών.
Όταν το αίμα σας έχει χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης Β12, τότε μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλή ενέργεια, πνευματική κόπωση, αλλαγές της διάθεσης, δυσκολίες στον ύπνο ή περιστασιακές δυσπεψίες.
Το σώμα μας εξαρτάται από την αποτελεσματική μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη – την πηγή «καυσίμου» του σώματος μας- όπως ακριβώς το αυτοκίνητο μας πρέπει να είναι ικανό να χρησιμοποιεί την βενζίνη για να κινείται ομαλά.
Η Βιταμίνη Β12, παίζει σημαντικό ρόλο στην εν λόγω μετατροπή στο σώμα μας. Επίσης η Β12 καθιστά ικανό το σώμα μας να μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια.
Εν κατακλείδι, η Βιταμίνη Β12 είναι μια θρεπτική ουσία χωρίς την οποία το σώμα μας δεν μπορεί να κάνει αποτελεσματικό, υγιή μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να έχουμε έλλειψη σε Βιταμίνη Β12. ΟΙ δύο τρόποι για να αποκτήσουμε έλλειψη σε Βιταμίνη Β12 είναι να μην λαμβάνουμε αρκετή με την διατροφή μας ή να χάσουμε την ικανότητα απορρόφησης της.
Στην Ινδία –όπου υπάρχει παραδοσιακή χορτοφαγική κοινωνία_ οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το 80% των ενηλίκων παρουσιάζουν έλλειψη σε Βιταμίνη Β12.
Όμως δεν είναι μόνον οι χορτοφάγοι εκείνοι οποίοι μπορούν να παρουσιάσουν έλλειψη σε Βιταμίνη Β12.
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο «καταρρέει» το πεπτικό μας σύστημα, ειδικά αν ακολουθούμε τον δυτικό και πιο ειδικά τον αμερικάνικο τρόπο διατροφής. Συγκεκριμένα η επένδυση του στομαχιού μας χάνει σταδιακά την ικανότητα του να παράγει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο απελευθερώνει τη Βιταμίνη Β12 από το φαγητό μας. Η χρήση αντιόξινων ή φαρμάκων κατά του έλκους, θα μειώσουν επίσης την έκκριση οξέος από το στομάχι σας και την ικανότητα μας να απορροφάμε την Βιταμίνη Β12. Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, είναι μια συνήθης συμβολή στα έλκη στομάχου και μπορεί αυτή να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε Βιταμίνη Β12.
Ωστόσο η κυρίως αιτία έλλειψης σε Βιταμίνη Β12, είναι ένας όρος που οι ερευνητές έχουν αποδώσει με το «σύνδρομο δυσαπορρόφησης Κοβολαμίνης». Η Κοβολαμίνη είναι ο επιστημονικός όρος για την Β12. Αν λοιπόν επέλθει αυτό το σύνδρομο, το αποτέλεσμα είναι ότι η βλεννογόνος του στομάχου χάνει την ικανότητα της να παράγει «ενδογενή παράγοντα» , ο οποίος είναι μια πρωτεΐνη η οποία συνδέεται με τη Βιταμίνη Β12 για να την απορροφήσει στο τέλος του λεπτού εντέρου μας.
Αν νοιώθουμε συχνά κουρασμένοι, ότι μειώνεται η ενέργεια μας, τότε δεν είμαστε οι μόνοι. Τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα σχετικά με την υγεία στην εποχή μας.
Μερικοί από του κορυφαίους λόγους για αυτό είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα που πωλούνται στα Σ-Μ και παντοπωλεία:
· Έχουν μειωμένης αξίας θρεπτικές ουσίες
· Είναι φορτωμένα με ζάχαρη
· Είναι γεμάτα με χημικές ουσίες
· Είναι επιβαρυμένα με χρωστικές ουσίες
· Είναι επιβαρυμένα με συντηρητικά
Και όχι μόνο. Στα παραπάνω προσθέστε τις βλαβερές επιδράσεις της καφεΐνης, της ρύπανσης, των συμβατικών θεραπειών και το άγχος και έχετε ένα δυνατό κοκτέιλ που οδηγεί τον σημερινό άνθρωπο να βιώνει την εμπειρία της απώλειας της ενέργειας του.
ΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η Β12;
· Βοηθά το φολικό οξύ στη ρύθμιση σχηματισμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί το σίδηρο.
· Είναι επιπλέον απαραίτητη για τη σωστή πέψη, την απορρόφηση των τροφίμων, των υδατανθράκων και των λιπιδίων.
· Βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, βοηθώντας τα νεύρα του σώματος μας να λειτουργούν και να επικοινωνούν με έναν βέλτιστο τρόπο.
· Η Β12 βοηθά επίσης στο σχηματισμό των κυττάρων και στην κυτταρική μακροζωία. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει την αναπαραγωγή στις γυναίκες και υποστηρίζει την φυσιολογία ανάπτυξη των νευρών και τις θήκες λιπωδών των νευρώνων. Αυτές μάλιστα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο καθώς καλύπτουν και προστατεύουν τις απολήξεις των νευρών.
· Επιπλέον αυτή η κινητήρια δύναμη μικροθρεπτικών συστατικών είναι κρίσιμη για το κυκλοφορικό μας σύστημα και την επινεφριδιακή παράγωγη ορμονών, καθώς επίσης βοηθά και στην ενίσχυση της ανοσίας μας.
· Η Βιταμίνη Β21, βοηθά ακόμη σε μια υγιή καλή διάθεση. Επίσης μας παρέχει άριστη υποστήριξη της μνήμης, της πνευματικής διαύγειας και της συγκέντρωσης.
Πέρα από τη χρήση της Β12 για μια ενεργειακή ώθηση, ποιοι είναι λοιπόν κάποιοι επιπλέον λόγοι να λαμβάνουμε συμπληρωματικά την Βιταμίνη Β12;
· Ο πρώτος λόγος είναι αν είμαστε τύποι υδατανθράκων ή κάνουμε αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα.
· Αν αποφεύγουμε το κρέας πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρωματικά την Β12
· Αν είμαστε χορτοφάγοι τότε έχουμε σίγουρα αυξημένη ανάγκη Β12.
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν το κόκκινο κρέας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε έχετε πολύ υψηλές πιθανότητες να αναπτύξετε έλλειψη σε Βιταμίνη Β12. Και αυτό γιατί οι φυτικές πηγές δεν έχουν σχεδόν καθόλου Βιταμίνη Β12.
Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το βασικό μικροθρεπτικό στοιχείο και να διασφαλίζουν ότι το εφοδιάζονται επαρκώς, επειδή βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικούς ιστούς. Αλλά και στις λιγοστές φυτικές πηγές που έχουν Β12 είναι σε μορφή «αναλογική», που σημαίνει πως δεν έχει όλα τα οφέλη της.
Για να το πούμε με απλά λόγια, ένα ανάλογο είναι μια ουσία που εμποδίζει την πρόσληψη αληθινής Β12 με αποτέλεσμα οι ανάγκες του σώματος μας σε Β12 στην πραγματικότητα να αυξάνονται.
Επιπλέον οι ανάγκες του σώματος σε Β12 μπορεί να αυξηθούν αν λαμβάνεται Metformin (Μετφορμίνη). Η Μετφορμίνη μπορεί να έχει παρενέργειες στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Και αυτή η παρενέργεια μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του Β12 επειδή η απορρόφηση απαιτεί ασβέστιο.
Οι έρευνες δείχνουν πως το 10%-30% που λαμβάνουν Μετφορμίνη έχουν σημάδια περιορισμένης απορρόφησης Βιταμίνης Β12. Να γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε με το γιατρό σας για τον καλύτερο τρόπο διατήρησης των φυσιολογικών επιπέδων Β12 αν κάνετε μια τέτοια αγωγή (κυρίως χορηγείται για διαβήτη τύπου 2 και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).
Όμως η Β12 πας βοηθά να έχουμε και έναν καλό ύπνο. Αν έχετε δυσκολίες στον ύπνο, σας προτείνω κατά τη διάρκεια της ημέρας να λαμβάνεται Βιταμίνη Β12, αφού μπορεί να σας βοηθήσει, και να το γιατί:
Η Β12 διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή Μελατονίνης. Η Μελατονίνη αποκαλείται και «ορμόνη του ύπνου», επειδή είναι υπεύθυνη στο να μας επιτρέπει να έχουμε έναν καλό νυκτερινό ύπνο.
Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να έχουμε ένα καλό βραδινό ύπνο, επειδή το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποδοτικό στην παραγωγή αυτής της ορμόνης. Και γι αυτό και θα ήταν μια καλή ιδέα να λαμβάνουμε Βιταμίνη Β12 για να μας βοηθά να κοιμόμαστε «σαν μωρά» το βράδυ.
Επιπλέον η έλλειψη του φυσιολογικού επιπέδου Β12, μπορεί να έχει και άλλες ενοχλητικές συνέπειες. Μήπως εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα έχουν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα;
- · Κόπωση και αίσθημα αδυναμίας
- · Λιγότερη από την βέλτιστη λειτουργία του νευρικού συστήματος
- · Απώλεια όρεξης και ακουσία απώλεια βάρους
- · Λιγότερη από τη βέλτιστη μνήμη
- · Μια τάση προς τη νευρικότητα
- · Λιγότερη από τη βέλτιστη λειτουργία του ήπατος και της καρδιάς
- · Πρόωρα γκρίζα μαλλιά
- · Περιστασιακά πεπτικά προβλήματα
… τότε μπορεί να έχετε έλλειψη συμπληρώματος Βιταμίνης Β12, ακόμη κι αν τρώτε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β12.
Μπορεί δηλαδή να τρώτε άφθονο κρέας, πουλερικά, συκώτι αρνιού, μαγιά, μύδια, αβγά, ρέγγα, σκουμπρί, νεφρά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ή θαλασσινά και παρόλα αυτά να εξακολουθείτε να έχετε χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης Β12. Πως γίνεται αυτό;
Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει την Βιταμίνη Β12 από το έντερο σας. Βλέπετε η Β12 χρειάζεται μια πρωτεΐνη για να απορροφηθεί. Αυτή η πρωτεΐνη που αναφέραμε και προηγουμένως ονομάζεται «ενδογενής παράγοντας» (intrinsic factor). Και επειδή η επένδυση του στομάχου σας δημιουργεί τον ενδογενή παράγοντα τα άτομα με λιγότερη από τη βέλτιστη υγεία του γαστρεντερικού έχουν συχνά ανάγκη να λαμβάνουν συμπλήρωμα Β12.
Επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν σταδιακά μια όλο και πιο περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης Β12.
Χρήσιμες πηγές
ΠΡΟΤΑΣΗ BLOG ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ
Εγώ χρησιμοποιώ και συστήνω ανεπιφύλακτα το προϊόν B12 Plus της Forever Living. Κάθε δισκίο περιέχει 500mg Βιταμίνη Β12 και 400 mg Φολικό οξύ. Περιέχει ακόμη μεταξύ άλλων και όξινο φωσφορικό ασβέστιο και στεατικό μαγνήσιο.Μάλιστα για όσους θα πρέπει να λαμβάνουν φολικό οξύ οπωσδήποτε (έχουν φυσική έλλειψη), τότε ο συνδυασμός αυτός είναι ο καλύτερος μιας και οι έρευνες δείχνουν πως θα πρέπει να λαμβάνονται στο ΄ίδιο δισκίο για τα μέγιστα αποτελέσματα συνέργειες. Για να το παραγγείλετε Πάτησε τον ακόλουθο σύνδεσμο
Βιταμίνες και σώμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά έχουν επίπτωση στην υγεία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, δεν κοιμούνται αρκετά, δεν τρέφονται σωστά και δεν ασκούνται καθόλου. Αυτός είναι ο λόγος που οι βιταμίνες και τασυμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει προϊόντα καθημερινής χρήσης. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να μειώσει κανείς τους ρυθμούς της ζωής του, οφείλει τουλάχιστον στον εαυτό του, μια πληρέστερη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, απαραίτητες για να τον κρατήσουν σε φόρμα και να συντηρήσουν τόσο την εσωτερική φυσική του κατάσταση, όσο και την εξωτερική εμφάνιση.