Ήδη συζητήσαμε την περιφρόνηση μου για την Γλουτένη σε προηγούμενα άρθρα, στα οποία αναφέρω πολλές έρευνες οι οποίες λένε τα αρνητικά της αποτελέσματα στην του εγκεφάλου και της πέψης. Η Γλουτένη είναι μια πολύ βαριά πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι , το κριθάρι, και τα
προϊόντα σίκαλης και τα περισσότερα άτομα σήμερα είναι ευαίσθητα – αν
όχι αρνητικά επηρεαζόμενα- από τη δομή της. Ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται είναι η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γλουτένης
και στην ασθένεια του θυροειδή. Αν και η σύνδεση μεταξύ διατροφής και
υγεία του θυροειδούς είναι κάτι που εδώ και χρόνια κυκλοφορεί στη
βιβλιογραφία της ιατρικής και διατροφολογίας, μόλις πρόσφατα βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον στα αποτελέσματα της γλουτένης πάνω στην υγεία του θυροειδούς.
Το Πρόβλημα με την Γλουτένη
Η γλουτένη περιέχει Γλιαδίνη, μια πρωτεΐνη ξένη προς το ανθρώπινο σώμα. Αυτή η έλλειψη εξοικείωσης οδηγεί στην έναρξη της ανοσοσλογικής αντίδρασης, μια δράση που ενισχύεται στα άτομα με την ασθένεια της Κοιλιοκάκης. Πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι ευαίσθητοι ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, και δεν αποκλείεται λοιπόν μια ανοσολογική ανταπόκριση μονο στα άτομα που έχουν Κοιλιοκάκη. Ανάλογα με την ένταση της ανοσολογικής ανταπόκρισης, ένα άτομο μπορεί να έχει λίγε επιπτώσεις. Για άτομα με δυσανεξία ,τα σημαντικά συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν αμέσως.
Με τα χρόνια το σιτάρι καλλιεργείται ευρύτατα, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πέψη της γλουτένης.Το σιτάρι των προγόνων μας δεν μοιάζει σε τίποτα με το σημερινό σιτάρι, όπως αποδεικνύεται από τις όλο και αυξανόμενες περιπτώσεις της ασθένειας της Κοιλιοκάκης στα τελευταία 50 χρόνια. Τα πιο ευαίσθητα στη γλουτένη άτομα μπορεί να βιώσουν συμπτώματα που φαίνεται να μην έχουν σχέση με την κατανάλωση σιταριού. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές δερματικά προβλήματα, θόλωμα εγκεφάλου, κούραση, κατάθλιψη, αρθριτικά και ημικρανίες. Πολλά από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα εξακολουθούν να επικρατούν στη ζωή πολλών ανθρώπων σήμερα, απλά επειδή είναι δύσκολο να συνδέσουν αυτά τα συμπτώματα με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.
Γλουτένη και υγεία Θυροειδούς: Ποια είναι η σύνδεση;
Για τον οργανισμό μας η γλιαδίνη μοιάζει πολύ με την τρασγλουταμινάση ένα ένζυμο που απαιτείται για τον σχηματισμό χημικών ενώσεων σε όλο το ανθρώπινο σώμα. [1] Κι ενώ είναι παρόν σε κάθε όργανο, ο θυροειδής παρουσιάζει μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτού του ενζύμου. Όταν το ανοσοσποιητικό επιτίθεται στην γλιαδίνη, τα αντισώματα επιτίθενται επίσης και στον θυροειδή.[2] Και καθώς συνεχίζεται η ανταπόκριση του ανοσοσποητικού, ο θυροειδής παθαίνει βλάβη που διαρκεί μέχρι και 6 μήνες από την κατανάλωση της γλουτένης.As the immune response continues, the thyroid suffers damage for up to 6 months after gluten consumption.
Κι όχι μόνο μπορεί η υγεία του πεπτικού μας συστήματος να υποφέρει όταν άνθρωποι με ασθένεια κοιλιοκάκης ή δυσανεξία/ευαισθησία συμμετέχουν σε παρατεταμένη κατανάλωση γλουτένης, αλλά υποβαθμίζεται δραστικά επίσης και η υγεία του θυροειδούς. Ένας ανενεργός ή υποπαραγωγικός
θυροειδής μπορεί να παρεμβαίνει στη σωστή ορμονική σύνθεση και στον
μεταβολισμό, και μπορεί επίσης να επιδρά στο βάρος και στην ενέργεια.
Η Ασθένεια του Θυροειδούς και η Δυσανεξία στη Γλουτένη.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με το αυτοάνοσο νόσημα του θυροειδούς (ATD) Researchers have determined those with an autoimmune thyroid disease (ATD), ειδικά με Χασιμότο (υποθυροειδισμό), ή τη Grave’s υπερθειροειδισμό) ασθένεια, θα πρέπει να μετρώνται τακτικά για την ασθένεια Κοιλιοκάλης και δυσανεξίας στη Γλουτένη. [3] [4] Μία σημαντική εστίαση της έρευνας μέχρι σημεραA
significant focus of research to date has examined the incidences of
gluten intolerance in patients with ATD. Many patients with ATD do show
an immune response to gluten, indicating a need to introduce nutritional
approaches for individuals with chronic and debilitating autoimmune
disorders.
H Γλουτένη επηρεάζει μόνο τον θυροειδή;
Όταν η γλουτένη προκαλεί μια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού, τότε μπορούν να επηρεαστούν και άλλα μέρη του οργανισμού , όπως είναι ο εγκέφαλος. Η έρευνα έχει δείξει ότι ασθενείς με ATD υποφέρουν από επιθέσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, ο σύστημα που είναι κυρίως υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών. [5] Σε ασθενείς με την Κοιλιοκάκη η γλουτένη είναι γνωστή ότι δίνει το κεντρικό έναυσμα ενδοκρινικών διαταραχών. [6]
Γλουτένη και Ορμονικές Διαταραχές: Ο κρυφός σύνδεσμος πίσω από κοινές ανησυχίες για την υγείαGluten and
Κάθε χημικό-είτε φυσικό είτε συνθετικό- που παρεμβαίνει στον θυροειδή και στην ενδοκρινική λειτουργία
δημιουργεί μια ανισορροπία σε ολόκληρο το σώμα. Και αυτό γιατί αυτά τα
όργανα ελέγχουν την παραγωγή ορμονών και η δυσλειτουργία ορμονών μπορεί
να παρέμβει στον μεταβολισμό, τη
γονιμότητα και τη διάθεση. Ακόμη και η καρδιοαγγειακή υγεία σχετίζεται
με τη σωστή ορμονική λειτουργία , κάνοντας κρίσιμο το να χρησιμοποιείτε
διάφορες στρατηγικές υγείας (όπως είναι και η αποφυγή της γλουτένης) για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τις ορμόνες. Υπο αυτό το πρίσμα, η γλουτένη μπορεί να συμβάλλει σε πολλά από τα πιο γνωστά προβλήματα υγείας με ένα πιο συγκεκριμένο τρόπο από ότι παλαιότερα νομίζαμε.
Μια τελική σκέψη
Αν έχετε αυτοάνωση διαταραχή του θυροειδούς , επιβάλλεται αποφεύεγετε ολοκληρωτικά τη γλουτένη.Για αυτούς που πάσχουν από ευαισθησία στη γλουτένη, η αποφυγή της γλουτένης είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε τον θυροειδή σας και την συνολική υγεία σας. Πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει έναν τρόπο ζωής ελεύθερο από γλουτένη είτε λόγω ανάγκης είτε από
επιλογή αναφέρουν θεαματικές και ραγδαίες βελτιώσεις στην υγεία τους Η
καλύτερη απάντηση για όλους μας μπορεί να είναι ένας τρόπος ζωής
ελεύθερο από γλουτένη, ειδικά αν επιζητούμε την ισορροπία των ορμονικών μας επιπέδων.. Αντί για σιτάρι, επιλέξτε πράσινες τροφές ελεύθερες από γλουτένη δημητριακά όπως είναι το κίνοα, το φαγόπυρο, το κεχρί,κ.λ.π..
-Dr. Edward F. Group III, DC, ND, DACBN, DCBCN, DABFM
References:
- Griffin M1, Casadio R, Bergamini CM. Transglutaminases: nature’s biological glues.Biochem J. 2002 Dec 1;368(Pt 2):377-96.
- Naiyer AJ1, Shah J, Hernandez L, Kim SY, Ciaccio EJ, Cheng J, Manavalan S, Bhagat G, Green PH. Tissue transglutaminase antibodies in individuals with celiac disease bind to thyroid follicles and extracellular matrix and may contribute to thyroid dysfunction.Thyroid. 2008 Nov;18(11):1171-8. doi: 10.1089/thy.2008.0110.
- Hakanen M1, Luotola K, Salmi J, Laippala P, Kaukinen K, Collin P. Clinical and subclinical autoimmune thyroid disease in adult celiac disease. Dig Dis Sci. 2001 Dec;46(12):2631-5.
- Sategna-Guidetti C1, Bruno M, Mazza E, Carlino A, Predebon S, Tagliabue M, Brossa C..Autoimmune thyroid diseases and coeliac disease. Eur J Gastroenterol Hepatol. 1998 Nov;10(11):927-31.
- Akay MN1, Akay G. The presence of the antigliadin antibodies in autoimmune thyroid diseases. Hepatogastroenterology. 2003 Dec;50 Suppl 2:cclxxix-cclxxx.
- Kumar V1, Rajadhyaksha M, Wortsman J. Celiac disease-associated autoimmune endocrinopathies. Clin Diagn Lab Immunol. 2001 Jul;8(4):678-85.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου