Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Προφυλαχθείτε από τις χρόνιες παθήσεις


Μάστιγα οι χρόνιες παθήσεις

Εκθεση από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας για τις επιπτώσεις στην 

οικονομία

Κάπνισμα, άσκηση, διατροφή και αλκοόλ. Η αλλαγή στη ρουτίνα αυτών των καθημερινών συνηθειών θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «Global Status Report», σε αυτές οφείλονται οι χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ωθούν οικογένειες και χώρες σε οικονομική ανέχεια.
Οι χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ονομάζονται, που προκάλεσαν 36 εκατομμύρια θανάτους το 2008 –από τους συνολικά 57 εκατομμύρια- είναι οι καρδιολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι και ο διαβήτης. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν το 67% των αιτιών πρόκλησης θανάτου, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνουν στο 80% (εκτός από την Αφρική).
Η κατάσταση έχει λάβει τόση διάσταση, ώστε οι ασθένειες αυτές να συνιστούν πλέον μεγαλύτερη απειλή από τα λοιμώδη νοσήματα όπως είναι η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση.
«Η αύξηση των χρόνιων μη μεταδοτικών παθήσεων είναι μία μεγαλειώδης πρόκληση. Ειδικά για κάποιες χώρες δεν θα θεωρούσα υπερβολικό να περιγράψω την επικρατούσαν κατάσταση ως επικείμενη καταστροφή: για την υγεία, την κοινωνία, μα πάνω από όλα για την εθνική οικονομία», σχολιάζει η Μάργαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ. «Αυτές οι ασθένειες που εκδηλώνονται από τον τρόπο ζωής των τελευταίων ετών, έχουν προκαλέσει διπλό χτύπημα στην ανάπτυξη, καθώς εκτός χάνονται εκατομμύρια ευρώ από το εθνικό εισόδημα και παράλληλα ωθεί κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχιας», εξηγεί η ίδια.
Στο πλαίσιο της μελέτης, περίπου 4.000.000 άνθρωποι από έξι χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν οικονομική δυσπραγία επειδή κλήθηκαν να πληρώσουν για ιατρικές δαπάνες.
Αυτοί οι επιβαρυντικοί για την ίδια τη ζωή παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη νοσηρότητα και θνητότητα, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, εάν τηρούνταν κάποιες βασικές αρχές στις καθημερινές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση.
Μάλιστα, ο ΠΟΥ προτείνει στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν πιο αυστηρούς νόμους για τη μείωση των χρόνιων νόσων. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την πλήρη και καθολική απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους, είτε ανοιχτούς είτε κλειστούς, την επιβολή καθολικής απαγόρευσης διαφήμισης, προωθητικών ενεργειών και χορηγιών στα προϊόντα καπνού. Επιπλέον, αύξηση του φόρου καπνού και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους. Στο πεδίο της κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΠΟΥ προτείνει την αύξηση της ηλικίας που μπορεί να προμηθεύεται αλκοολούχα ποτά από τα καταστήματα, επιβολή απαγόρευσης της διαφήμισης αλκοολούχων προϊόντων και αύξηση του φόρου. Στο ζήτημα της διατροφής προτείνει να επιβάλουν μείωση της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψη αλατιού και της περιεκτικότητάς του στα έτοιμα τρόφιμα, ενώ παράλληλα σημαντική θεωρείται η αφαίρεση από τα τρόφιμα των τρανς λιπαρών οξέων και η αντικατάστασή τους με πολυακόρεστα. Επιπλέον, προτείνει καμπάνια ενημέρωσης για τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα που θα πραγματωθεί μέσα από τον Τύπο.
Οι αλλαγές που θα έσωζα 36 εκατομμύρια ζωές το χρόνο
Κάπνισμα
Περίπου 6 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από το κάπνισμα, είτε άμεσο είτε παθητικό. Μέχρι το 2020 αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 7,5 εκατομμύρια και να περιλαμβάνει το 10% των συνολικών θανάτων.
Το κάπνισμα έχει υπολογιστεί ότι προκαλεί περίπου το 71% του καρκίνου του πνεύμονα, 42 των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, και περίπου το 10% των καρδιαγγειακών νόσων.
Άσκηση
Περίπου 3,2 εκατομμύρια άτομα καταλήγουν κάθε χρόνο αιτιολογία ανεπαρκούς φυσικής δραστηριότητας. Τα άτομα που δεν δραστηριοποιούνται αρκετά έχουν έως 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων -περιλαμβανομένης και της υπέρτασης-, διαβήτη, κατάθλιψης και καρκίνων του στήθους και του παχέος εντέρου. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα είναι περισσότερο αισθητή σε χώρες με υψηλό εισόδημα, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει η ίδια τάση και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και κυρίως στις γυναίκες.
Αλκοολούχα ποτά
Περίπου 2,5 εκατομμύρια θάνατοι καταγράφονται κάθε χρόνο λόγω της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ, νούμερο που εκφράζει το 3,8% από τους συνολικούς θανάτους κάθε χρόνο στον κόσμο. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς οφείλονται σε εκδήλωση καρκίνου, καρδιαγγειακή νόσο και κύρωση του ήπατος που έχουν προκληθεί από την κατανάλωση ποτών.
Διατροφή
Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή εκδηλώνουν διατροφικές νόσους, είτε οφείλονται σε κακή διατροφή, είτε σε υπερβολική κατανάλωση. Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη αυξάνουν ανάλογα με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αυξάνοντας ο ΔΜΣ, αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης για κάποιους τύπους καρκίνου. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ισορροπημένων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών για μείωση κινδύνου καρδιολογικών νόσων και καρκίνο στομάχου και εντέρου. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και η συχνή κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών οξέων από κάποιους λαούς αποτελεί τους βασικότερους παράγοντες για πρόκληση υπέρτασης και καρδιολογικών νοσημάτων.
Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 1η Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση «Global Status Report» μη μεταδιδόμενων ασθενειών

Αυτά αναφέρονται στην έκθεση του ΠΟΥ. Λίγο πολύ γνωστά βέβαια, αλλά ίσως η πρώτη φορά που αναφέρονται με τέτοια ηχηρή υπογραφή, προτάσεις και στατιστικά στοιχεία.
Ας μεταδώσουμε την πληροφορία και ας δράσουμε , ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας και το άμεσο περιβάλλον μας.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση,θα μπορούσαν να βοηθήσουν τρία προϊόντα που μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στους ακόλουθους συνδέσμους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου