Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τα φάρμακα δεν δουλεύουν: ένα σύγχρονο ιατρικό σκάνδαλο - Ben Goldacre



       
Τα φάρμακα ελέγχονται δοκιμάζονται από τους κατασκευαστές τους. Σε ανεπαρκείς δοκιμές , σε απίστευτα και παράξενα μικρό  μη αντιπροσωπευτικό αριθμό ασθενών , αναλύοντας τα ευρήματα με χρήση τεχνικών οι οποίες υπερβάλλουν τα οφέλη

Οι γιατροί που συνταγογραφούν τα φάρμακα δεν γνωρίζουν ότι αυτά δεν κάνουν αυτό που αναμενόταν να κάνουν. Ούτε οι ασθενείς τους το γνωρίζουν. Οι κατασκευαστές των φαρμάκων το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά δεν το λένε.
 Το Reboxetine  είναι ένα φάρμακο που έχω συνταγογραφήσει. Τα άλλα φάρμακα δεν έκαναν τίποτα για τους ασθενείς μου, για αυτό και θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Είχα διαβάσει  τα αποτελέσματα των δοκιμών πριν να γράψω μια συνταγή, και βρήκα  μόνο καλά σχεδιασμένες δοκιμές , καλές και με υπερβολικά θετικά αποτελέσματα. Το Reboxetine  ήταν καλύτερο από ένα ψευδοφάρμακο ( placebo),  και τόσο καλ'ο όσο κάθε άλλο  αντικαταθλιπτικό σε δοκιμές 1 προς 1. Εγκρίθηκε  για χρήση από το  Medicines andHealthcare products Regulatory Agency (the MHRA), το οποίο καθοδηγεί όλα τα φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατομμύρια δόσεις συνταγογραφούνται κάθε χρόνο,  σε όλο τον κόσμο. Η Reboxetine  ήταν σαφώς μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία. Συζήτησα με τον ασθενή μου τα στοιχεία αυτά εν συντομία, και συμφωνήσαμε πως ήταν η σωστή αγωγή που θα έπρεπε να δοκιμάσει. Έτσι έγραψα την συνταγή.
Όμως και οι δύο είχαμε παραπλανηθεί. Τον Οκτώβριο του 2010 , μια ομάδα ερευνητών κατάφεραν τελικά να συνδυάσουν όλα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί για την  reboxetine, τόσο από τις δοκιμές οι οποίες είχαν δημοσιευθεί όσο και από εκείνες  που δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας σε ακαδημαϊκά έντυπα. Όταν όλες αυτές οι πληροφορίες από τις δοκιμές συνδυάστηκαν , η συνολική εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν σοκαριστική. Είχαν πραγματοποιηθεί  7 δοκιμές που σύγκριναν  την reboxetine  με ένα ψευδοφάρμακο ( placebo).  Μόνο μια από αυτές, που έγινε σε   254 ασθενείς , είχε ένα  θετικό αποτέλεσμα, και αυτή η μια ήταν εκείνη που δημοσιεύθηκε σε μια ακαδημαϊκή επιθεώρηση, για γιατρούς και ερευνητές. Όμως οι άλλες 6 δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν σε δείγμα σχεδόν δεκαπλάσιων  ασθενών. Σε όλες αυτές τις δοκιμές φαίνεται ότι η  reboxetineδεν ήταν καλύτερη   από το χαζό χάπι από ζάχαρη ((Σ.Μ το ψευδοφάρμακο).Καμία από αυτές τις δοκιμές όμως δεν δημοσιεύτηκε. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξη τους.
Τα πράγματα έγινα χειρότερα. ΟΙ δοκιμές που σύγκριναν την reboxetine  με άλλα φάρμακα, έδειχναν ακριβώς την ίδια εικόνα: τρεις μικρές έρευνες με    507 συνολικά ασθενείς , έδειξαν ότι η  reboxetine  ήταν απλά το ίδιο καλή με κάθε άλλο από αυτά τα φάρμακα. Όλες τους δημοσιεύθηκαν. Όμως πληροφορίες προερχόμενες από 1.657 ασθενείς, δεν δημοσιεύθηκαν , και αυτές οι μη δημοσιευθείσες πληροφορίες έδειχναν ότι ασθενείς που ελάμβαναν  reboxetine  τα πήγαν χειρότερα από ασθενείς που ελάμβαναν άλλα φάρμακα. Και αν αυτές οι πληροφορίες δεν ήσαν τόσο πολύ κακές ακόμη, ήρθαν και οι πληροφορίες για τις παρενέργειες. Το φάρμακο λοιπόν φαινόταν καλό στις δοκιμές που υπήρχαν στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Όταν όμως είδαμε τις έρευνες  οι οποίες ΔΕΝ δημοσιεύθηκαν , τότε  είδαμε ότι οι ασθενείς ήταν πιο σύνηθες να έχουν παρενέργειες , πιο πιθανό να  παρατήσουν για αυτό το λόγο τη λήψη του φαρμάκου και πιο πιθανό να αποσυρθούν από τις δοκιμές λόγω των παρενεργειών, αν έπαιρναν  την  reboxetine  αντί ενός ανταγωνιστικού φαρμάκου.
Έκανα τα πάντα που   υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει ένας γιατρός. Διάβασα όλες τις πληροφορίες, τις μελέτησα, τις κατανόησα. Τις συζήτησα με τον ασθενή μου και λάβαμε από κοινού μια απόφαση, βασισμένη σε αυτά τα στοιχεία. Με βάση τις δημοσιευθείσες πληροφορίες  η reboxetine  ήταν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο. Στην πραγματικότητα όμως, δεν ήταν καλύτερο από ένα χάπι ζάχαρης, και μάλιστα ήταν χειρότερο από αυτό , επειδή προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό. Ως γιατρός, έκανα κάτι το οποίο, μετρώντας όλες τις πληροφορίες, έβλαψε τον ασθενή , απλά επειδή σημαντικές μη κολακευτικές για το φάρμακο  πληροφορίες δεν δημοσιεύθηκαν .
Σε αυτή την κατάσταση, κανένας δεν παρενέβη το νόμο. Η  reboxetine υπάρχει ακόμη στην αγορά και το σύστημα το οποίο επέτρεψε σε όλο αυτό να συμβεί, είναι ακόμη εν ισχύ, για όλα τα φάρμακα , σε όλες τις χώρες του κόσμου.  Οι αρνητικές πληροφορίες, αγνοούνται, για όλες τις αγωγές, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Τα νομοθετικά και επαγγελματικά σώματα και σωματεία, θα ήταν λογικό να αναμένουμε να στιγματίσουν τέτοιες πρακτικές, μας διέψευσαν. Αυτά τα προβλήματα είχαν κρυφτεί, προστατευόμενα από τη δημόσια κριτική, είναι πολύ περίπλοκα για να αντιμετωπιστούν με ένα σλόγκαν. Να γιατί πέρασαν αόριστα  από τους πολιτικούς σε κάποιο βαθμό. Για αυτό και πρέπει να επεξηγηθούν λεπτομερειακά. Οι άνθρωποι τους οποίους θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι για να διορθώνουν τέτοια προβλήματα, βλέπεις  σε έχουν διαψεύσει, και επειδή λοιπόν θα πρέπει να καταλάβεις σωστά ένα πρόβλημα ώστε να το διορθώσεις, να γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να μάθεις.
Τα φάρμακα ελέγχονται δοκιμάζονται από τους κατασκευαστές τους. Σε ανεπαρκείς δοκιμές , σε απίστευτα και παράξενα μικρό  μη αντιπροσωπευτικό αριθμό ασθενών , αναλύοντας τα ευρήματα με χρήση τεχνικών οι οποίες υπερβάλλουν τα οφέλη των θεραπειών. Και –χωρίς αυτό να μας ξαφνιάζει- αυτές οι δοκιμές τείνουν να παράγουν αποτελέσματα τα οποία ευνοούν τον κατασκευαστή. Όταν οι δοκιμές όμως καταλήγουν σε ευρήματα τα οποία δεν αρέσουν στις εταιρίες,, τότε προβαίνουν σε απόκρυψη τους από γιατρούς και ασθενείς, ούτως ώστε  εμείς να βλέπουμε  πάντα μια διαστρεβλωμένη εικόνα σχετικά με  τα πραγματικά αποτελέσματα , τις πραγματικές επιδράσεις κάθε φαρμάκου. Οι ρυθμιστικές αρχές βλέπουν τις περισσότερες πληροφορίες των δοκιμών, αλλά μόνο στα πρώιμα στάδια της ζωής ενός φαρμάκου, αλλά ακόμη και πότε δεν δίνουν αυτές τις πληροφορίες σε γιατρούς ή ασθενείς ή ακόμη και σε άλλους κυβερνητικούς τομείς. Αυτές λοιπόν οι διαστρεβλωμένες αποδείξεις επικοινωνούνται και εφαρμόζονται.
Στα 40 χρόνια της πρακτικής τους, αφού βγουν από την Ιατρική σχολή, οι γιατροί ακούνε για το τι δουλεύει στην πράξη  από  τους ιατρικούς επισκέπτες (πωλητές), τους συναδέλφους τους και τα περιοδικά. Αλλά αυτοί οι συνάδελφοι τους  μπορεί να βρίσκονται στη μισθοδοσία φαρμακευτικών εταιριών- συχνά με κρυφό τρόπο-, το ίδιο και τα περιοδικά και επιθεωρήσεις .Το ίδιο συμβαίνει και με τις ομάδες ασθενών.  Και τελικά , οι επιστημονικές εργασίες, τις οποίες ο καθένας θεωρεί ως αντικειμενικές, είναι  συχνά συγκαλυμμένα σχεδιασμένες και γραμμένες από άτομα που δουλεύουν   άμεσα για φαρμακευτικές εταιρίες χωρίς να το αποκαλύπτουν. Ορισμένες φορές μάλιστα ολόκληρα επιστημονικά περιοδικά  ανήκουν εξολοκλήρου σε μια φαρμακευτική εταιρία. Και πέρα από αυτό, για πολλά και μάλιστα τα πλέον σημαντικά προκύπτοντα προβλήματα στην ιατρική, δεν έχουμε ιδέα για το ποια είναι η καλύτερη αγωγή, γιατί δεν υπάρχει κανένα οικονομικό συμφέρον να γίνουν κάποιες δοκιμές σε αυτά .
Ας πάμε τώρα σε λεπτομέρειες:
Το  2010, ερευνητές  από το Harvard και το Toronto ανακάλυψαν όλες τις δοκιμές που γίνονται για τις 5 κύριες κατηγορίες φαρμάκων –αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά του έλκους κ.οκ-  και  ερεύνησαν δυο βασικά χαρακτηριστικά : ήσαν αυτές θετικές, και από πού χρηματοδοτήθηκαν;  Έτσι βρήκαν πως σε περισσότερες  από 500 δοκιμές:  το 85% αυτών που είχαν χρηματοδοτηθεί από τον κλάδο ήσαν θετικές, ενώ μόνο το  50%  αυτών που είχαν χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση ήσαν θετικές. Το 2007,  οι ερευνητές έψαξαν κάθε δημοσιευθείσα δοκιμή που ερευνούσε τα οφέλη των στατινών . Αυτά τα φάρμακα για περιορισμό της χοληστερίνης, περιορίζουν τον κίνδυνο σου να πάθεις έμφραγμα και συνταγογραφούνται σε μεγάλες ποσότητες. Η έρευνα αυτή ανακάλυψε ότι 192 δοκιμές συνολικά –είτε συγκρίνοντας την μια στατίνη με κάποια άλλη, είτε συγκρίνοντας μια στατίνη με ένα άλλο είδος αγωγής. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι δοκιμές εκείνες που χρηματοδοτήθηκαν από τον κλάδο ήσαν κατά  20 φορές πιο ευνοϊκές σε αποτελέσματα που ήσαν υπέρ του δοκιμαζόμενου φαρμάκου.
Αυτά είναι τρομακτικά αποτελέσματα, όμως προέρχονται από μονωμένες μελέτες. Ας δούμε τώρα  πιο συστηματικές μελέτες σε αυτό τον τομέα. Το 2003, εκδόθηκαν δυο τέτοιες. Αυτές έλαβαν υπόψη τους όλες τις μελέτες που είχαν εκδοθεί ποτέ οι οποίες ερευνούσαν αν  οι χρηματοδοτούμενες από τον κλάδο δοκιμές συνδέονται με αποτελέσματα υπέρ του κλάδου. Αμφότερες οι μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χρηματοδοτούμενες από τον κλάδο δοκιμές, συνολικά, περίπου 4 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Μια επόμενη μελέτη που έλαβε χώρα το  2007  εξέτασε όλες τις νεότερες μελέτες που έγιναν στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια (στο μεσοδιάστημα δηλαδή). Σε αυτή τη μελέτη , βρέθηκε πως  στις 20 νέες εργασίες και από αυτές  οι 18  έδειχναν ότι δοκιμές που χρηματοδοτήθηκαν από τον κλάδο  ήταν πιο πιθανό να έχουν παραπλανητικά αποτελέσματα.
Φαίνεται λοιπόν πως αυτό το μοντέλο επιμένει ακόμη και όταν απομακρύνεσαι από τις δημοσιευθείσες  ακαδημαϊκές μελέτες και πηγαίνεις να δεις τις ανακοινώσεις δοκιμών σε επιστημονικά συνέδρια. Οι  James Fries και  Eswar Krishnan, του Stanford University Schoolof Medicine στην California,  μελέτησαν όλες τις συνόψεις ερευνών που παρουσιάστηκαν στις συναντήσεις  που έλαβαν στα πλαίσια του  American College of Rheumatology όπου αναφέρονταν  κάθε  είδους δοκιμές και χορηγοί του κλάδου, ώστε να βρουν την αναλογία που παρατηρείται στα ευνοϊκά αποτελέσματα για τα φάρμακα των χορηγών.
Σε γενικές γραμμές, ο τομέας αποτελεσμάτων μιας επιστημονικής ανακοίνωσης  είναι πολύ μεγάλος. :Οι πίνακες  που συμπληρώνονται  αφορούν σε κάθε αποτέλεσμα και για κάθε πιθανό παράγοντα που το δημιούργησε , αλλά όχι άπλα σαν νούμερα. Οι αποκλίσεις (περιθώρια) δίνονται, οι υποομάδες εξερευνώνται, διεξάγονται στατιστικές μετρήσεις , και κάθε λεπτομέρεια περιγράφεται με μορφή πίνακα, και με μια σύντομη ανάλυση παραγράφου μέσα στο κείμενο. Αυτή η μακρά διαδικασία συνήθως εκτείνεται σε πολλές σελίδες. Στη  Fries and Krishnan (2004),αυτό το επίπεδο λεπτομερειών ήταν μη αναγκαίο. Ο τομέας αποτελεσμάτων είναι μια  -ναι έτσι είναι όσο και να είναι δύσκολο να το πιστέψετε- παθητική πρόταση:
«Τα αποτελέσματα από κάθε τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή (45 από τις 45) ευνοούν το φάρμακο του χορηγού».
Πως αλήθεια συμβαίνει αυτόΠως και σχεδόν πάντα οι χορηγούμενες από τον κλάδο δοκιμές καταφέρουν να παίρνουν θετικό αποτέλεσμα; Ορισμένες δοκιμές είναι παραπλανητικές από τον σχεδιασμό τους. Μπορείς εκεί να συγκρίνεις το νέο σου φάρμακο με κάτι που αποδεδειγμένα ξέρεις πως είναι σκουπίδι- ένα υπάρχον δηλαδή φάρμακο σε ανεπαρκή δοσολογία, ίσως, ή ένα ψευτοφάρμακο ( placebo) ζαχαρένιο χάπι το οποίο δεν κάνει σχεδόν τίποτα. Μπορείς να διαλέξεις πολύ προσεκτικά τους ασθενείς σου, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση τους με την αγωγή σου. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα και να σταματήστε  νωρίς τη δοκιμή, αν αυτά φαίνονται καλά. Αλλά τελικά   όλες αυτές  οι μεθοδολογικές ιδιορρυθμίες προσβάλλουν την ακεραιότητα των δεδομένων,  Ορισμένες φορές οι φαρμακευτικές εταιρίες διεξάγουν πολλές δοκιμές  και όταν βλέπουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι κολακευτικά, δεν καταφέρνουν να τα δημοσιεύσουν..
Επειδή οι ερευνητές είναι ελεύθεροι να θάψουν κάθε αποτέλεσμα που θέλουν, οι ασθενείς εκτίθενται σε  βλάβη σε μια συγκλονιστική  κλίμακα σε όλη την ιατρική.  Οι γιατροί μπορεί να μην έχουν ιδέα  σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της αγωγής που δίνουν. Δουλεύει στα αλήθεια αυτό το φάρμακο καλύτερα, ή απλά  μου έχουν στερήσει τα μισά δεδομένα; Κάνεις δεν μπορεί να απαντήσει. Αξίζει αυτό το ακριβό φάρμακο τα λεφτά του, ή απλά έχει γίνει χειραγώγηση των δεδομένων; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι επικίνδυνο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση  που προκύπτει στην ιατρική, σε μια επιστήμη στην οποία υποτίθεται πως όλα θα πρέπει να βασίζονται σε αποδείξεις.
Και αυτά τα στοιχεία αποκρύπτονται από όλους στην  ιατρική, από την κορυφή της μέχρι την βάση της. Το  Nice, για παράδειγμα,  είναι το ακρωνύμιο του National Institute for Healthand Clinical Excellence, το οποίο δημιουργήθηκε  από την Βρετανική κυβέρνηση για να διεξάγει προσεκτικές , μη επηρεασμένες περιλήψεις όλων των αποδείξεων των νέων θεραπειών (αγωγών). Κι όμως δεν είναι ικανό αυτό το σώμα  είτε να εντοπίσει ή  να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες πάνω στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, οι οποίες έχουν παρακρατηθεί από τους ερευνητές ή από τις εταιρίες . Το  NICE δεν έχει περισσότερο νομικό δικαίωμα  πάνω σε αυτές τις πληροφορίες από ότι έχεις εσύ ή εγώ, παρόλο που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την σχέση κόστους αποτελεσματικότητας, για λογαριασμό του  NHS, δηλαδή εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σε ένα ευαίσθητο κόσμο στον οποίο οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές για ένα νέο δισκίο για λογαριασμό μιας φαρμακευτικής εταιρίας, για παράδειγμα, θα περιμέναμε συμβόλαια γενικής ισχύος στα οποία θα ήταν σαφές ότι όλοι οι ερευνητές υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα τους, και πως οι χορηγοί του κλάδου- οι οποίοι έχουν τεράστιο ενδιαφέρον στα θετικά αποτελέσματα- δεν θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο αυτών των πληροφοριών. Αντίθετα από αυτό όμως, τα πάντα όσα γνωρίζουμε από δοκιμές και έρευνες που χρηματοδοτούνται από τον κλάδο, έχουν  συστηματικά γίνει κάτω από προκατάληψη, και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα μάλιστα  το αντίθετο είναι πραγματικότητα: Είναι εντελώς φυσιολογικό για τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς που διεξάγουν τις δοκιμές που χρηματοδοτούνται από τον κλάδο , να υπογράφουν συμβόλαια με τα οποία που τους υποβάλλουν σε φίμωση, αφού περιλαμβάνουν ρήτρες που τους απαγορεύουν  να αποκαλύψουν να δημοσιεύσουν, αποκαλύψουν ,συζητήσουν  ή αναλύσουν δεδομένα από τις δοκιμές τους χωρίς να έχουν την άδεια του χρηματοδότη.
Πρόκειται για μια τόσο μυστική και επαίσχυντη κατάσταση  , που ακόμη και η προσπάθεια δημόσιας τεκμηρίωσης της μπορεί να   είναι μια  ανησυχητική αποστολή. Το 2006, μια εργασία που εκδόθηκε στο  Journal of the American Medical Association (Jama), μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία ιατρικές επιθεωρήσεις στον κόσμο, περιέγραφε το πόσο συνήθης ήταν για τους ερευνητές να κάνουν δοκιμές χρηματοδοτούμενες από τον κλάδο και να έχουν αυτού του είδους τους περιορισμούς στα δικαιώματα τους  πάνω στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Η έρευνα έγινε από το  Nordic Cochrane Centre  και αφορούσε σε όλες τις δοκιμές που έλαβαν έγκριση να προχωρήσουν στις πόλειςCopenhagen (Κοπεγχάγη) και Frederiksberg (το μοντέρνο τμήμα της (Κοπεγχάγης).(Αν αναρωτιέστε γιατί επελέγησαν αυτές οι δύο συγκεκριμένα πόλεις, απλά ήταν θέμα πρακτικότητας: οι ερευνητές  είχαν προσπαθήσει να προχωρήσουν παντού χωρίς όμως να έχουν επιτυχία σε αυτό, και τους είχε αρνηθεί συγκεκριμένα η πρόσβαση σε δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο).  Αυτές οι δοκιμές είχαν χρηματοδοτηθεί συντριπτικά από τη φαρμακευτική βιομηχανία, σε ποσοστό 98%, και οι νόμοι που επικρατούσαν στη διαχείριση των αποτελεσμάτων λένε μια ιστορία που κινείται στα όρια τρομακτικού και παραλόγου.
Για τις  16 από τις 44 δοκιμές, η εταιρία χορηγός πήγε να δει  τη συσσώρευση των δεδομένων και σε άλλες 16 είχε το δικαίωμα να σταματήσει τις δοκιμές οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο. Αυτό σημαίνει πως μια εταιρία αν μια δοκιμή εξελίσσεται εναντίον της  ,μπορεί να παρέμβει καθώς αυτή εξελίσσεται, νοθεύοντας τα αποτελέσματα. Ακόμη και αν επιτραπεί                                                                                                                                                                                                                                       η  ολοκλήρωση της έρευνας , παρόλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να  κατασταλούν: υπήρχαν περιορισμοί στη δημοσιοποίηση στις 40 από τις 44 δοκιμές, και στις μισές μάλιστα από αυτές στα συμβόλαια αναφέρονταν συγκεκριμένα  ότι ο χορηγός είτα είχε την πλήρη κατοχή των δεδομένων (και τότε τι ισχύει για τους ασθενείς θα μπορούσε να πει κάνεις) ή χρειαζόταν να εγκρίνει τη τελική δημοσίευση , ή και τα δύο. Κανείς από αυτούς τους περιορισμούς δεν αναφερόνται στις δημοσιευμένες εργασίες.
Όταν η μελέτη που περιέγραφε αυτή την κατάσταση δημοσιεύθηκε στην Jama,  η Lif, - η ‘Ένωση Φαρμακευτικών εταιριών της Δανίας , ανταποκρίθηκε αναγγέλλοντας στην Journalof the Danish Medical Association,  ότι «ήταν τόσο ταραγμένη και  εξοργισμένη με την κριτική που δεν μπορούσε να την αναγνωρίσει» . Μάλιστα απαίτησε μια έρευνα για τους επιστήμονες, αν και παρέλειψε να πει  από ποιον να γίνει και για ποιον λόγο. Μετά η  Lif tέγραψε στην Δανέζικη Επιστημονικής  Επιτροπή για θέματα ανεντιμότητας , κατηγορώντας τους ερευνητές του Cochrane  για επιστημονικά παραπτώματα. Δεν μπορέσαμε να δούμε την επιστολή, όμως οι ερευνητές λένε ότι οι ισχυρισμοί ήσαν εξαιρετικά σοβαροί – τους κατηγορούσε για σκόπιμη στρέβλωση των στοιχείων- αλλά και ασαφής, και χωρίς τεκμηρίωση ή αποδείξεις εναντίον τους.
Παρόλα αυτά, η έρευνα συνεχίστηκε για έναν χρόνο. Ο  Peter Gøtzsche, Διευθυντής του Cochrane Centre,ανέφερε στην  British Medical Journal  πως μόνον η Τρίτη επιστολή της Lift, 10 μήνες από την εκκίνηση, έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες οι οποίες θα μπορούσαν να ερευνηθούν από την Επιτροπή. Δύο μήνες μετά από αυτή την επιστολή, οι καταγγελίες απορρίφθηκαν .Οι ερευνητές του Cochrane  δεν είχαν κάνει τίποτα λάθος. Αλλά πριν την εκκαθάριση της υπόθεσης, η , Lif φωτοτύπησε τις επιστολές με τις καταγγελίες της για επιστημονική ανεντιμότητα  και τις έστειλε στο νοσοκομείο που δούλευαν τέσσερις από τους ερευνητές , και στον Οργανισμό Διαχείρισης που είχε την διοίκηση του νοσοκομείου, και έστειλε παρόμοιες επιστολές σε Ιατρικούς Οργανισμούς της Δανίας  , στο Υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Επιστημών κ.λ.π. Ο Gøtzsche και οι συνάδελφοι του αισθάνθηκαν «εκφοβισμό και παρενόχληση» από την συμπεριφορά της Lif, οποία συνέχισε να επιμένει ότι οι ερευνητές ήσαν ένοχοι για παραπτώματα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.
Η παροξετίνη (Paroxetine) είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό , από την ομάδα φαρμάκων που είναι γνωστά ως SSRI ή επιλεκτικοί  αναστολείς επαναπρόσληψης της σεριτόνης.Αυτό είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα του πως  οι εταιρίες έχουν εκμεταλλευθεί την μακροχρόνια ανεκτικότητα σχετικά με τις  αποτυχημένες δοκιμές, και βρίσκουν τρύπες στην ανεπαρκή νομοθεσία και ρυθμίσεις μας σχετικά με την αποκάλυψη των στοιχείων των δοκιμών.  
Για να καταλάβουμε το γιατί, πρώτα θα πρέπει πρώτα να δούμε τι συμβαίνει με την διαδικασία αδειοδότησης. Τα φάρμακα δεν βγαίνουν στην αγορά απλά για να χρησιμοποιούνται σε κάθε ιατρική περίσταση: για κάθε συγκεκριμένη χρήση  κάθε φαρμάκου, για κάθε ασθένεια, θα πρέπει να έχεις μια ξεχωριστή έγκριση κυκλοφορίας. Έτσι ένα φάρμακο θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί για αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών , άλλα όχι του καρκίνου των μαστών. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις  ότι είναι σπουδαίο και για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου επίσης, όμως πιθανώς η εταιρία να μην έχει μπει στον κόπο και στα έξοδα να πάρει μια τυπική αδειοδότηση κυκλοφορίας για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση. Οι γιατροί μπορούν να προχωρήσουν και να συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο για καρκίνο του μαστού, αν το θέλουν, επειδή το φάρμακο είναι διαθέσιμο για συνταγογράφηση, και πιθανά να δουλεύει, και υπάρχουν πολλά κουτιά από αυτό να περιμένουν στα φαρμακεία και να περιμένουν να αγοραστούν. Σε αυτή την κατάσταση , οι γιατροί θα συνταγογραφούν νόμιμα μεν αυτό το φάρμακο αλλά ως «χωρίς ετικέτα».
Τώρα ερχόμαστε στο ότι η χρήση ενός φαρμάκου για παιδιά, απαιτεί μια ξεχωριστή αδειοδότηση από αυτή που μπορεί να έχει για τη χρήση του από ενήλικες. Και αυτό έχει νόημα σε πολλές περιπτώσεις, επειδή τα παιδιά μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά στα φάρμακα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους  και για αυτό η έρευνα θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά σε παιδιά. Αλλά το να λαμβάνεις μια άδεια για μια συγκεκριμένη χρήση είναι μια  επίπονη  διαδικασία , που απαιτεί πολλή γραφειοκρατία και ορισμένες συγκεκριμένες έρευνες. Συχνά αυτή μάλιστα μπορεί να είναι τόσο δαπανηρή που οι εταιρίες δεν μπαίνουν στον κόπο να λάβουν μια άδεια για να αδειοδοτηθεί η κυκλοφορία του φαρμάκου τους ειδικά σε παιδιά, επειδή η συγκεκριμένη αγορά είναι ποσοτικά πολύ μικρότερη.
Έτσι λοιπόν δεν είναι ασύνηθες για ένα φάρμακο να έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για χρήση από ενήλικες αλλά μετά να συνταγογραφείται  σε παιδιά. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αναγνωρίσει πως αυτό αποτελεί πρόβλημα, και έτσι πρόσφατα έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν κίνητρα για τις εταιρίες ώστε να διεξάγουν περισσότερη έρευνα και επίσημα ζητούν αυτές τις άδειες. 
Όταν η Glaxo Smith Kline υπέβαλλε αίτηση για αδειοδότηση της κυκλοφορίας στα παιδιά της παροξετίνης , ήρθε στο φως μια έκτακτη κατάσταση, που υποκινούσε την πιο μακροχρόνια έρευνα  στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη νομοθεσία φαρμάκων. Μεταξύ των ετών  1994 και 2002,  η GSK διεξήγαγε  εννέα δοκιμές της παροξετίνης σε παιδιά. Οι δύο πρώτες απέτυχαν να δείξουν οποιοδήποτε όφελος, αλλά η εταιρία δεν έκανε καμία προσπάθεια να πληροφορήσει τον οποιοδήποτε για αυτό αλλάζοντας την «ετικέτα του φαρμάκου» η οποία στέλλεται σε όλους τους γιατρούς και ασθενείς. Στην πραγματικότητα μετά από  την ολοκλήρωση αυτών των  δοκιμών , μια εσωτερική εταιρική ανακοίνωση της διοίκησης έλεγε «Θα ήταν ανεπίτρεπτο εμπορικά  να συμπεριλάβουμε μια δήλωση ότι η αποτελεσματικότητα δεν είχε αποδειχθεί , καθώς κάτι τέτοιο θα  υπονόμευε  την εικόνα της παροξετίνης. Τον επόμενο χρόνο από την κυκλοφορία αυτής της εσωτερικής ανακοίνωσης, εκδόθηκαν 32.000 συνταγές χορήγησης  παροξετίνης για παιδιά  μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι , ενώ η εταιρία γνώριζε ότι το φάρμακο της δεν δούλευε στα παιδιά, δεν βιάστηκε καθόλου να το πει αυτό στους γιατρούς, παρότι γνώριζε ότι το ελάμβαναν μεγάλος αριθμός παιδιών. Διεξήχθησαν περισσότερες δοκιμές τα επόμενα χρόνια- εννέα συνολικά- και καμία τους δεν έδειξε ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό στην θεραπεία της κατάθλιψης σε παιδιά
Και όμως υπάρχουν και χειρότερα από αυτό. Αυτά τα παιδιά δεν ελάμβαναν απλά ένα φάρμακο το οποίο ήταν αναποτελεσματικό για αυτά. , αλλά επιπλέον εκτίθεντο σε παρενέργειες. Αυτό βέβαια θα ήταν κάτι αυταπόδεικτο, μιας και κάθε αποτελεσματική θεραπεία  θα έχει και κάποιες παρενέργειες, και οι γιατροί συντελούν σε αυτό, παράλληλα με τα οφέλη ( τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήσαν ανύπαρκτα). Όμως κάνεις δεν γνώριζε πόσο άσχημες ήσαν αυτές οι παρενέργειες, επειδή η εταιρία δεν  έλεγε στους γιατρούς, ή στους ασθένειες, ούτε στις ρυθμιστικές αρχές για τις ανησυχητικές πληροφορίες ασφαλείας που προέκυπταν από τις δοκιμές. Και το έκανε αυτό επειδή της τρύπας που υπήρχε: Υποχρεώνεσαι να αναφέρεις στις ρυθμιστικές αρχές, μόνον  εκείνες τις παρενέργειες που αναφέρονται σε έρευνες οι οποίες εξετάζουν σε συγκεκριμένες χρήσεις του φαρμάκου για τις οποίες χρήσεις το φάρμακο πρόκειται να λάβει μια άδεια κυκλοφορίας στην αγορά .Επειδή  η χρήση της παροξετίνης σε παιδιά ήταν «εκτός ετικέτας», η GSK δεν είχε καμία νομική υποχρέωση   να πει σε κανέναν για το τι ανακάλυπτε στις δοκιμές.
Οι άνθρωποι ανησυχούσαν για καιρό πως η παροξετίνη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονιών, αν και αυτή είναι μια μάλλον δύσκολα προβλέψιμη παρενέργεια  σε ένα αντικαταθλιπτικό. Τον Φεβρουάριο του 2003 , η GSK έστειλε τυχαία ένα πακέτο πληροφοριών πάνω στου κινδύνους αυτοκτονιών από την παροξετίνη, στο οποίο περιλαμβανόταν και κάποιες αναλύσεις που έγιναν το  2002 από δυσμενείς  πληροφορίες των δοκιμών που είχε διεξάγει η εταιρία, πηγαίνοντας πίσω μια δεκαετία. Αυτή ανάλυση έδειχνε ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονιών. Αλλά ήταν παραπλανητική. Αν και ήταν ασαφή τότε, τα δεδομένα από τις δοκιμές στα παιδιά είχαν αναμιχτεί με δεδομένα από δοκιμές σε ενηλίκους, οι οποίες είχαν ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Ως αποτέλεσμα αυτού , κάθε ένδειξη αυξημένου κινδύνου αυτοκτονιών ανάμεσα σε παιδιά που ελάμβαναν παροξετίνη, είχε αραιωθεί εντελώς.
Αργότερα, το 2003, η GSK είχε μια συνάντηση με το  MHRA  για να συζητήσουνε ένα άλλο θέμα που περιελάμβανε την παροξετίνη. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, οι αντιπρόσωποι της  GSK παρέδωσαν μια έκθεση, η οποία εξηγούσε ότι η εταιρία σχεδίαζε να κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας  για χρήση της παροξετίνης σε παιδιά αργότερα αυτή τη χρονιά. Ανέφεραν, ενώ επέδιδαν την έκθεση, ότι  ο MHRA  θα μπορούσε να έχει στο μυαλό του μια προειδοποίηση ασφαλείας προς την εταιρία που θα έλεγε: ένας αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονιών ανάμεσα σε παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη και τα οποία λαμβάνουν παροξετίνη, συγκρινόμενα με εκείνα που λαμβάνουν με αυτό το χαζοχάπι ζάχαρης (ψευδοφάρμακο/placebo) .
Αυτή ήταν μια αυξημένης σημαντικότητας σχετικά με παρενέργειες πληροφορία, που παρουσιαζόταν με μια εντυπωσιακή καθυστέρηση ,τόσο ανέμελα, και μέσω ενός ανεπίσημου και ακατάλληλου καναλιού επικοινωνίας. Αν και η πληροφορία δινόταν σε μια εντελώς ακατάλληλη για αυτή ομάδα, το προσωπικό του MHRA που παραβρισκόταν σε αυτή την συνάντηση είχε την εξυπνάδα να εντοπίσει πως αυτό ήταν ένα σημαντικό καινούργιο πρόβλημα. Ακολούθησε μια έντονη δραστηριότητα : έγιναν αναλύσεις, και μέσα σε ένα μήνα στάλθηκε μια επιστολή σε όλους τους γιατρούς  συμβουλεύοντας τους να μην συνταγογραφούν παροξετίνη σε ασθενείς κάτω των 18 ετών.
 Πως είναι λοιπόν δυνατό, το σύστημα  πληροφοριών που λαμβάνουμε από τις εταιρίες να είναι τόσο ανεπαρκές, ώστε να μπορούν έτσι απλά να παρακρατούν τόσο ζωτικής σημασίας πληροφορίες που δείχνουν ότι ένα φάρμακο δεν είναι απλά μη αποτελεσματικό, αλλά στην ουσία είναι επικίνδυνο; Απλά, επειδή  οι κανονισμοί έχουν  γελοία κενά, και είναι θλιβερό να βλέπουμε το πώς η   GSK τα αξιοποίησε με χαρά:  όταν η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στα 2008 ,  συμπέρανε πως η εταιρία είχε παρακρατήσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, τις οποίες οι γιατροί και οι ασθενείς σαφώς θα έπρεπε να βλέπουν- κάτι που ήταν επίπονα ανήθικο , και έβαζε τα παιδιά όλου του κόσμου σε κίνδυνο. Όμως η νομοθεσία μας είναι τόσο ασθενής ώστε η GSK να μην μπορεί να κατηγορηθεί για οποιοδήποτε έγκλημα.
Μετά από αυτό το επεισόδιο , ο MHRA και η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξαν κάποιες από τις νομοθεσίες/ κανονισμούς τους  αν και   όχι επαρκώς. Δημιούργησαν μια υποχρέωση στις εταιρίες να παραδίδουν τα δεδομένα των δοκιμών για την ασφάλεια  από τη χρήση των φαρμάκων , και πέρα της σχέσης τους με τη συγκεκριμένη άδεια κυκλοφορίας. Αλλά , γελοιωδώς, για παράδειγμα, οι δοκιμές που διεξάγονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιρούντο. Ορισμένες από τις δοκιμές  που η  GSK  διεξήγαγε δημοσιεύθηκαν αποσπασματικά, αλλά αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό. Γνωρίζουμε ήδη αν δούμε μόνο ένα επηρεασμένο κομμάτι μιας έρευνας , τότε μας παραπλανούν. Χρειαζόμαστε να δούμε επιπλέον όλα τα δεδομένα για έναν πιο απλό λόγο που έχει να κάνει με το ότι χρειαζόμαστε πολλές πληροφορίες: Οι ενδείξεις ασφάλειας είναι συχνά  λίγες, λεπτές, και δύσκολο να ανιχνευθούν. Στην περίπτωση της παροξετίνης, οι κίνδυνοι έγιναν προφανείς μόνο όταν  τα ανεπιθύμητα γεγονότα από όλες  τις δοκιμές ομαδοποιήθηκαν και αναλύθηκαν μαζί.  
Αυτό μας οδηγεί σε ένα δεύτερο προφανές ελάττωμα του σημερινού συστήματος:  τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών δίδονται μυστικά στη ρυθμιστική αρχή , η οποία στην συνέχεια σιωπηλά λαμβάνει την απόφαση της. Αυτό όμως είναι αντίθετο με την επιστήμη , η οποία είναι αξιόπιστη μόνον όταν επειδή ο καθένας μπορεί να βλέπει πως εργάζεται, να εξηγεί γιατί αυτοί γνωρίζουν πως κάτι είναι αποτελεσματικό ή ασφαλές να μοιράζεται τις μεθόδους και τα αποτελέσματα της , και να επιτρέπει στους άλλους να αποφασίζουν αν συμφωνούν με τον τρόπο που επεξεργάζονται και αναλύονται οι πληροφορίες. Και επιπλέον για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων , επιτρέπουμε αυτό να συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αποφασίσει έχουν αποφασίσει πως θέλουν να μοιράζονται  τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξάγουν, μόνο με τις ρυθμιστικές αρχές. Έτσι λοιπόν η πιο σημαντική εργασία της ιατρικής που είναι η ιατρική που βασίζεται σε αποδείξεις, διεξάγεται μόνη της και μυστικά. Και οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι αλάθητες όπως θα δούμε.
 Η Rosiglitazone  (ροσιγλιταζόνη) παρουσιάστηκε αρχικά στην αγορά  το  1999.Αυτή την πρώτη χρονιά της , ο  Dr John Buse  από το  Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας συζήτησε  έναν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε δυο ακαδημαϊκές συναντήσεις. Ο κατασκευαστής του φαρμάκου, GSK, έκανε μια απευθείας επαφή μαζί του, σε μια προσπάθεια να τον κάνει να σωπάσει , και μετά πήγε πάνω από αυτόν στον επικεφαλής του τμήματος του. Ο Buse ένοιωσε να του ασκείται πίεση να υπογράψει διάφορα νομικά έγγραφα. Για να συντομεύουμε την ιστορία ,αφού πέρασε με δυσκολία μέσα από νομικά έγγραφα  για αρκετούς μήνες, το 2007 η  επιτροπή οικονομικών της Αμερικανικής Γερουσίας εξέδωσε μια έκθεση που περιέγραφε την μεταχείριση του Buseως «εκφοβισμό».
 Όμως είμαστε κόμη πιο ανήσυχοι με τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Το 2003 το  Uppsala drug monitoring group  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήρθε σε επαφή με την  GSK  για ένα ασυνήθιστα μεγάλο  αριθμό αυθόρμητων αναφορών οι οποίες συνέδεαν την ροσιγλιταζόνη με καρδιακά προβλήματα. Η  GSK  διεξήγαγε δύο εσωτερικές μετα-αναλύσεις δικών της δεδομένων στο θέμα ,το 2005 και 2006.Και αυτές έδειξαν ότι ο κίνδυνος ήταν πραγματικός, αλλά ενώ τόσο η  GSK όσο και ο FDA είχαν αυτά τα αποτελέσματα, κανείς τους δεν έκανε μια δημόσια δήλωση για αυτά, και δεν δημοσιοποιήθηκαν παρά το 2008.  
Και κατά τη διάρκεια αυτής της καθυστέρησης , μεγάλος αριθμός ασθενών εκτίθεντο στο φάρμακο, όμως οι γιατροί και οι ασθενείς έμαθαν για αυτό το σοβαρό πρόβλημα , μόνον το 2007, όταν ο καρδιολόγος Καθηγητής Steve Nissen  και οι συνάδελφοι του, εξέδωσαν μια μετανάλυση, σταθμό. Σε αυτή δείχνεται μια αύξηση 43% σε κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε ασθενείς που  την λαμβάνουν . Ενώ άτομα με διαβήτη  βρίσκονται ήδη σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, και το όλο θέμα της θεραπείας του διαβήτη είναι αν περιορίσει αυτό τον κίνδυνο, αυτά τα ευρήματα ήσαν"μεγάλες πατάτες" για αυτούς.Τα ευρήματα του  Nissen επιβεβαιώθηκαν όμως με μεταγενέστερη εργασία και το φάρμακο είτε αποσύρθηκε από την αγορά είτε περιοριζόταν, σε όλο τον κόσμο το 2010 .
Το επιχείρημα μου τώρα είναι  ότι αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να είχε απαγορευθεί νωρίτερα επειδή, όσο διεστραμμένο κι αν ακούγεται αυτό,  οι γιατροί  συχνά χρειάζεται να παρέχουν κατώτερα φάρμακα για χρήση, ως έσχατη λύση. Για παράδειγμα , ένας ασθενής μπορεί να αναπτύξει  ιδιοσυγκρασιακές παρενέργειες  στα πιο αποτελεσματικά χάπια και να μην μπορεί πλέον να τα λαμβάνει. Όταν συμβεί κάτι τέτοιοίσως αξίζει να πάρει έναλιγότερα αποτελεσματικό φάρμακοαν είναι καλύτερο από το τίποτα.
Η ανησυχία μου είναι ότι αυτές οι συζητήσεις συνέβησαν, με τις πληροφορίες να βρίσκονται κλειδωμένες πίσω από κλειστές πόρτες, και ορατές μόνο στις ρυθμιστικές αρχές. Στην πραγματικότητα η ανάλυση του  Nissen μπόρεσε να γίνει πάνω σε όλα τα δεδομένα , λόγω μια πολύ ασυνήθιστης δικαστικής απόφασης: Το 2004, όταν η  GSK πιάστηκε να παρακρατεί στοιχεία που έδειχναν αποδείξεις σοβαρών παρενεργειών της παροξετίνης σε παιδιά, ή κακή της αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί σε ένα δικαστήριο των ΗΠΑ για απάτη,, ο διακανονισμός της οποίας, παράλληλα με μια σημαντική πληρωμή, ανάγκασε την  GSK να συμμορφωθεί στην αποστολή των κλινικών δοκιμών της σε δημόσια ιστοσελίδα.
Ο Nissen χρησιμοποίησε τα στοιχεία για την ροσιγλιταζόνη, μόνο όταν αυτά έγιναν διαθέσιμα, και βρήκε σε αυτά ανησυχητικές ενδείξεις βλαβών, τις οποίες τότε δημοσιοποίησαν σε γιατρούς- κάτι που οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν κάνει μέχρι τότε, παρότι είχαν αυτές τις πληροφορίες χρόνια νωρίτερα. Αν αυτές οι πληροφορίες ήσαν ελευθέρα διαθέσιμες από την αρχή, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να νοιώσουν πιο ανήσυχες για τις αποφάσεις τους, αλλά, κυρίως,  οι γιατροί και οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν διαφωνήσει μαζί τους και να κάνουν συνειδητές και κάτω από πληροφόρηση επιλογές. Για αυτό χρειάζεται να έχουμε ελεύθερη ευρύτερα πρόσβαση σε όλες τις αναφορές  από δοκιμές, για όλα τα φάρμακα.  
Η έλλειψη δεδομένων δηλητηριάζει την κατάσταση για όλους. Αν ποτέ δεν διενεργούνταν κατάλληλες δοκιμές, αν οι δοκιμές  που έχουν αρνητικά αποτελέσματα αποσιωπούνται, τότε απλά εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πραγματικά αποτελέσματα των θεραπειών που χρησιμοποιούμε. Οι αποδείξεις στην ιατρική  δεν είναι μια αφηρημένη ακαδημαϊκή προκατάληψη. Όταν μας τροφοδοτούν με κακά στοιχεία, τότε λαμβάνουμε λάθος αποφάσεις, προκαλώντας περιττό πόνο και ταλαιπωρία , και θάνατο σε ανθρώπους που είναι σαν εμάς
• Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο με τίτλο  Bad Pharma, του  Ben Goldacre ( οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα είναι δικές μας),  που εκδόθηκε  από τον εκδοτικό οίκο Fourth Estate και κοστίζει £13.99. Για παραγγελίες καλέστε  0330 333 6846, ή πηγαίνετε στην ιστοσελίδα  guardian.co.uk/bookshop.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας [1], θα αγαπήσετε αυτή την δημοσίευση.
Διαθέτει την εμπνευσμένη ιστορία της Δρ Τέρι Wahls [2],η οποία αντέστρεψε την σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από επτά χρόνια επιδείνωσης απλώς αλλάζοντας τη διατροφή της.
Αυτό το έκανε μέσα σε 8 μήνες και μετά πήγε για  μια περιοδεία 18 μιλίων με το ποδήλατο.
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερχόμενοι στην ιστορία της, στα τέλη του περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.
Η Δρ Wahls είναι καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου διδάσκει, και ειδικεύει  στην κλινική τραυματολογία  βλάβης  του εγκεφάλου. Αυτή η συμβατική γιατρός είχε το θάρρος να κάνει το βήμα έξω από το ιατρικό κατεστημένο.
Αρχικά διαγνώστηκε με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, το 2000, ακολούθησε τη συμβατική διαδρομή και έπαιρνε φάρμακα χημειοθεραπείας και άλλα κατασταλτικά του ανοσοποιητικού, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ασθένεια.
Μέχρι το 2003, η Δρ Wahls είχε προχωρήσει στην «Δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση» (η πιο προχωρημένη μορφή), και έπρεπε να αρχίσει να χρησιμοποιεί μια αναπηρική καρέκλα εξαιτίας της αδυναμίας στους ραχιαίους μυς της. Στην ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα ευαισθητοποιείται και επιτίθεται στις πρωτεϊνες στο έλυτρο της μυελίνης το οποίο προστατεύει τους νευρίτες του κεντρικού νευρικού συστήματος [3].
Όπως ο καθένας με μια εκφυλιστική ασθένεια , ήθελε να προλάβει την περαιτέρω επιδείνωση όσο το δυνατόν περισσότερο. Λόγω της ιατρικής της εκπαίδευσης, η Δρ Wahls ήξερε ότι η έρευνα σε ζωικά μοντέλα της νόσου είναι συνήθως 20 ή 30 χρόνια πιο μπροστά από την κλινική πρακτική.
Έμενε μέχρι αργά κάθε βράδυ για να ψάχνει και να αξιολογεί τις έρευνες και να αναλύει τα τελευταία άρθρα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ήξερε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες των δοκιμών φαρμάκων, θα χρειαστούν χρόνια για την έγκριση του FDA κι έτσι στράφηκε στην έρευνα σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των μιτοχονδρίων και του εγκεφάλου .
Συνέχισε την έρευνα αργά τις νύχτες, ανακάλυψε μελέτες που δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν την τάση να συρρικνώνονται.
Αυτό μεγάλωσε την περιέργεια της και την οδήγησε να ερευνήσει και τις άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συρρίκνωση του εγκεφάλου, δηλαδή τις ασθένειες του Huntington, τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
Ένα πράγμα κοινό σε όλες αυτές τις εκφυλιστικές παθήσεις είναι η κακή λειτουργία των μιτοχόνδριων. Τα μιτοχόνδρια είναι κάτι σαν τις «μπαταρίες» των κυττάρων που διαχειρίζονται την παροχή ενέργειας στο κύτταρο. Εάν ξεχάσετε να τα θρέψετε , τα κύτταρά σας μαραίνονται και πεθαίνουν. Οι μύες συρρικνώνονται, ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνώνεται και τα άλλα κύτταρα στο σώμα σας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.
Βελτίωση , αλλά όχι αρκετή
Με την έρευνα που έκανε η Dr Wahls, ανακάλυψε ότι ιδίως τρεις θρεπτικές ουσίες, ήταν απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων:
1) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δηλαδή, από ψάρια ή λάδι κριλ
2) κρεατίνη (μια ένωση που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας στο σώμα) και
3) Το συνένζυμο Q10 – κατά προτίμηση στην «αναγώμενη» έκδοση του είναι , καλύτερα απορροφούμενο,  γνωστό ως Ubiquinol που έχει 3 φορές μεγαλύτερη  αντιοξειδωτική δυνατότητα από ότι το κανονικό Co-Q10. Μετά τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων, η επιδείνωση της επιβραδύνθηκε κάπως, αλλά παρέμενε ακόμα ασθενής.
Η μεγάλη αλλαγή – Παίρνοντας τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα
Το φθινόπωρο του 2007, η Wahls είχε μια σημαντική στιγμή επιφοίτησης. Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν αλλάξει τη διατροφή της ώστε να έπαιρνε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο όχι από τα συμπληρώματα, αλλά από τα τρόφιμα που έτρωγε. Για να ευδοκιμήσουν τα μιτοχόνδρια της για στη μέγιστη αποδοτικότητα τους χρειαζόταν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θείο και αντιοξειδωτικά. Η Δρ Wahls επίσης ήθελε να βάλει στην διατροφή της όλα τα τρόφιμα που βοηθούν στον σχηματισμό της μυελίνης – κυρίως Β1 (θειαμίνη), Β9 (φολικό οξύ) και Β12 (Κοβαλαμίνη), ιχθυέλαιο και ιώδιο.

Για την επίτευξη όλων αυτών, προσάρμοσε την διατροφή της σε μια δίαιτα με ένα πρότυπο του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη, (βασικά τρώμε ό, τι έτρωγε ο  άνθρωπος των σπηλαίων ) το οποίο περιλαμβάνει ρίζες, σπόρους, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, κρέατα από φυτοφάγα , όργανα ζώων, και φυσικό ιώδιο από τα φυτά της θάλασσας.
Έτρωγε επίσης 9 κύπελλα μη-αμυλούχων λαχανικών και μούρα κάθε μέρα. (Για να είναι εύκολο να το θυμάστε.
Είναι 3 φλιτζάνια χόρτα, 3 φλιτζάνια λαχανικά που περιέχουν θείο, και 3 φλιτζάνια πολύχρωμα λαχανικά και μούρα).
Τα Θειούχα λαχανικά είναι το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, τα πράσα, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, κλπ.
Τα αμυλώδη λαχανικά όπως οι πατάτες ή τα δημητριακά όπως το ρύζι δεν τα έτρωγε εκτός αν είχε φάει πρώτα τα 9 κύπελλα από τα άλλα λαχανικά.
Συμβουλές για το “τρώγοντας με τον τρόπο με της Wahls” μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της:
Μπορείτε επίσης να αγοράσετε το βιβλίο της Wahl,
Φροντίζοντας  τα μιτοχόνδρια μου
και να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις προτάσεις της ερευνάς της , τις συνταγές και το μενού της.
Ονόμασε αυτόν τον τρόπο της διατροφής «Εντατική Κατευθυνόμενη Διατροφή» και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Σύντομα διαπίστωσε ότι είχε περισσότερη ενέργεια και αισθανόταν καλύτερα. Μέσα σε 3 μήνες ήταν σε θέση να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα περπατώντας στις αίθουσες κατά την εργασία της χρησιμοποιώντας ένα μόνο μπαστούνι .
Αργότερα, με την προσθήκη της άσκησης και άλλων θεραπειών η Δρ Wahls πήγε σταδιακά καλύτερα.
Γιατί σταυρανθή λαχανικά και θείο;
Το Θείο είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, το θείο βοηθά τα μιτοχόνδρια να επιβιώσουν. Κατά βάρος, το θείο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα στο σώμα – ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 140 γραμμάρια ανά πάσα στιγμή.
Τα Θειούχα λαχανικά επίσης βοηθάνε επειδή περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό την γλουταθειόνη – η οποία μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία στους νευροδιαβιβαστές.
Επιπλέον, το θείο χρειάζεται για τη σύνθεση της ταυρίνης, ένα αμινοξύ που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το Θείο υποβοηθάει επίσης τις μεθόδους αποτοξίνωσης των νεφρών και του ήπατος.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Η τυπική δίαιτα ενός Βορειοαμερικάνου (@episthmi πλέον δεν διαφέρει από τον μεσο-έλληνα) είναι τόσο φτωχή σε θρεπτικά συστατικά που δεν έχει τα δομικά στοιχεία για τη διατροφή των μιτοχονδρίων ή για να κάνετε την επισκευή της μυελίνης.
Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσετε από τη διατροφή όλα τα εξευγενισμένα ή προσυσκευασμένα τρόφιμα και ουσίες πλούσιες σε ωμέγα 6 λιπαρά.
Τα ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο κρέας των ζώων που τρέφονται με αραβόσιτο , αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο και φυτικά έλαια, σογιέλαιο, μαργαρίνες και τηγανισμένα τρόφιμα.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος πρέπει να αφαιρέσει όλα τα λίπη και έλαια από την διατροφή. Ενθαρρύνονται τα «υγιή λίπη», όπως τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, και τα σπορέλαια το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.(@(episthmi Τα σπορέλαια ή το ελαιόλαδο πρέπει νάναι ΨΥΧΡΗΣ έκθλιψης και ΜΟΝΟ + βιολογικής καλλιέργειας).
Οτιδήποτε φλεγμονώδες και επεξεργασμένο πρέπει να αφαιρεθεί – έτσι όχι στην ζάχαρη, στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, στην ασπαρτάμη, στα αλλεργιογόνα, τα γαλακτοκομικά, δημητριακά,και ορισμένα λαχανικά. Τα φιστίκια, τα φασόλια σόγιας , τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή που έχουν υποστεί ζύμωση.
Τα φυστίκια και τα φασόλια σόγιας που είναι όσπρια και τα γαλακτοκομικά ωμά ή από ζύμωση περιέχουν καζεϊνη και πρέπει να αφαιρεθούν από τη δίαιτα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά και τα όσπρια εμπλέκονται σε αυτοάνοσες αντιδράσεις στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, και πρέπει να αποφευχθούν ακόμη και σε μικρές ποσότητες. [4]
Μικρές ποσότητες από ωμό καρπό κακάου που περιέχει ισχυρά ανιοξειδωτικά και ακατέργαστο μέλι επιτρέπεται περιστασιακά.
Εκείνοι που δεν θα μπορεσουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς δημητριακά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν δίαιτα χωρίς γλουτένη πρώτα, αλλά τα γρήγορα αποτελέσματα αναμένονται, όταν οι κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούνται αυστηρά.
ΣΚΠ και αυγά
Τα βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, αυγά χωρίς αντιβιοτικά (αν βρεθούν), συνιστώνται, διότι περιέχουν χολίνη – που μαζί με την ινοσιτόλη – είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή του έλυτρου μυελίνης. Συνεργικά εργάζονται για να παράξουν φυσική λεκιθίνη στο σώμα.
Μαυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να βασίζεστε στη λεκιθίνη σόγιας.
(@episthmi σήμερα η λεκιθίνη σόγιας είναι 95% – 100% από Γ Τ σόγια)
Γενικώς, τα άτομα με αυτοάνοσες νόσους, πρέπει να μην τρώνε τα ασπράδια εξαιτίας μιας προβληματικής πρωτεΐνης στο ασπράδι που ονομάζεται «λυσοζύμη».
Συνήθως αυτή είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να συνδεθεί με ορισμένες πρωτεΐνες που αναστέλλουν τη θρυψίνη, εμποδίζοντάς την να κάνει τη δουλειά της που είναι να αφομοιώνει τις πρωτεΐνες.
Μερικά από τα συστατικά της “λυσοζύμης” μπορεί να περάσουν μέσα από το εντερικό τοίχωμα και να επιδεινώσουν το κατεστραμμένο έντερο.
Η αβιδίνη, μία άλλη ουσία που βρίσκεται στα ασπράδια αυγών, μπλοκάρει μια από τις βιταμίνες Β που ονομάζεται Βιοτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση των λιπαρών οξέων και την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
Ακόμα και όταν είναι καλά μαγειρεμένο το αυγό , η αβιδίνη συνεχίζει να αναστέλλει την απορρόφηση της Βιοτίνης κατά 30%.
Έτσι, πώς θα ξέρετε εάν είστε ευαίσθητοι στα ασπράδια αυγών;
Ένας τρόπος για να το μάθετε είναι να αποφύγετε  τα αυγά για μια  εβδομάδα και να τα προσθέστε μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορούν να καταναλωθούν αν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτά.
Το ίδιο πράγμα μπορεί να δοκιμαστεί με τα στρυχνοειδή λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες), το οποία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις σε μερικούς ανθρώπους.
Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε τη χολίνη σας από τους κρόκους αυγών,οι εναλλακτικές πηγές χολίνης είναι  το βοδινό συκώτι (υψηλότερη πηγή), κοτόπουλο και γαλοπούλα, χτένια και γαρίδες, σολομός, λαχανίδες, σέσκουλο και κουνουπίδι. [5]
Θα βρείτε, επίσης, χολίνη στο σουσάμι και στο λιναρόσπορο.
Η Ινοσιτόλη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια (τα όσπρια δεν επιτρέπονται σε αυτή τη δίαιτα), ωστόσο μπορείτε να πάρετε ινοσιτόλη σε μεγάλες ποσότητες από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, πεπόνι,  βατόμουρα, αγκινάρες, μπάμιες, ακτινίδια, και νεκταρίνια.
Πώς αλλιώς μπορεί να αποκαταστήσετε τη μυελίνη και να αποτρέψετε την καταστροφή της;
Η «Ισορροπημένη διατροφή» είναι το κλειδί. Το έλυτρο της μυελίνης αποτελείται από περίπου 75 τοις εκατό λίπος και χοληστερόλη και το υπόλοιπο είναι πρωτεΐνη [6].
Κρίταμα πλούσια και σε Ω3 εκτός απο ιώδιο.
Το πρώτο δομικό στοιχείο είναι Ωμέγα-3, το οποίο μπορείτε να πάρετε από αγνά έλαια των ψαριών, τα άγρια ​​ψάρια και κρέατα από ζωα που τρέφονται με χόρτο.
Οργανικα κρέατα  - που οι παραδοσιακές κοινωνίες πάντα έτρωγαν- συνιστώνται μία φορά την εβδομάδα για να πάρετε φυσικά τη κοβαλαμίνη ή Β12.
(@episthmi είναι αυτά που η ΕΕ απαγόρευσε λόγω της “νόσου των τρελλών αγελάδων”).
Το βιολογικό συκώτι είναι ιδιαίτερα καλό για Β12. Το φυσικό ιώδιο από τα λαχανικά της θάλασσας, όχι μόνο βοηθά στην επισκευή της μυελίνης, αλλά βοηθά επίσης το συκώτι και τον εγκέφαλο να καθαρίσει τον υδράργυρο και τα άλλα βαρέα μέταλλα από το σώμα.
Η Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθάει για να πάρουν ενέργεια οι μύες, αλλά βοηθά επίσης στην επισκευή της μυελίνης. Τρώγοντας 3 φλιτζάνια χόρτα την ημέρα βοηθάτε στην παροχή βιταμινών στο σώμα του συμπλέγματος Β και φολλικό οξύ – βιταμίνες που βοηθούν τον εγκέφαλο από την συρρίκνωση.
(Πράγματι, πολλοί άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει αυτή την διατροφή που χαρακτηρίζεται από καθαρό μυαλό και την απομάκρυνση του φαινομένου της «εγκεφαλικής θολούρας» που είχαν νωρίτερα).
Η Λεκιθίνη αποτελείται από φωσφορικό οξύ, χολίνη, λινολεϊκό οξύ, ινοσιτόλη και αρκετές βιταμίνες συμπλέγματος Β. Για να τη πάρετε από την τροφή, οι πηγές της  είνα τα πορτοκάλια γκρέιπφρουτ,, μανταρίνια, σουσάμι και ηλιόσποροι.
Προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ για αντιοξειδωτικό και έχετε μια νόστιμη φρουτοσαλάτα.
Καθημερινά ζωμοί από κρέας και κόκκαλα (από ζωα χορτοφάγα), συνιστώνται επίσης.
Αργοβρασμένα οστά και κρέατα απελευθερώνουν μέταλλα, κολλαγόνο και γλυσίνη (ζελατίνη), τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας για να απορρίψει τα βαρέα μέταλλα,να επισκευάσει το κατεστραμμένο κολλαγόνο και βοηθούν στο σχηματισμό προστατευτικού φράγματος στην  βλεννογόνο του εντέρου. Εχοντας καθημερινά ζωμούς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφευχθεί το σύνδρομο διαρροής του έντέρου, που θα μπορούσε να συμβάλλει στις αυτοάνοσες αντιδράσεις γενικά.
Τα αντιοξειδωτικά από τα  μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) είναι μέρος της πληθώρας μελετών σε ανθρώπους και ζώα που δείχνουν ότι η κουρκουμίνη συστατικό του κουρκουμά βοηθά στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. [8]
Πόση κουρκουμίνη θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόληψη της απομυελοποίησης παραμένει ασαφές, αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt πιστεύουν ότι μπορεί να διακόπτει την παραγωγή της IL-12, μιας πρωτεΐνης που παίζει βασικό ρόλο στην καταστροφή της μυελίνης των νευρικών ειδικού αντιγόνου Th1 κύτταρων , σηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία στη συνέχεια ξεκινούν μια επίθεση στο έλυτρο μυελίνης. [9]
Ένας άλλος τρόπος για την αποκατάσταση της χαμένης μυελίνης είναι να υποβάλουμε  τους μύες στο «στρες» της καθημερινής άσκησης – περισσότερα για αυτό αργότερα.
Η χρήση των λιπών και ελαίων στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες ΣΚΠ που προτείνουν τη δραστική μείωση κορεσμένων λιπών, η Wahls λέει ότι τα υγιή λίπη – από το μουρουνέλαιο και το σολομό και έλαια από, καρύδια, σπόρους τσία,ghee βουτυρο από χορτοφάγα ζώα ελευθέρας βοσκής, , έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έλαια καρύδας και … ακόμη και λαρδί … είναι μια χαρά.
(@episthmi Αποφύγετε τις μαργαρίνες και οτιδήποτε έχει σχέση με υδρογωνομένα έλαια)
Το Ghee , ή εξευγενισμένο βούτυρο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι πρωτεΐνες του γάλακτος, έτσι στην ουσία έχει χαρακτηριστεί ως ‘ λίπος ‘και όχι ως γαλακτοκομικό.
Εδώ ένα βίντεο για το πώς παρασκευάζεται
Λάβετε υπόψη σας ότι χρειάζεστε ίχνη χαλκού για να ενεργοποιήσετε αυτά τα υγιή λίπη, έτσι ώστε να μπορούν να πάνε να εργαστούν για την επισκευή της μυελίνης.Στις πηγές χαλκού περιλαμβάνονται η ρίγανη και το θυμάρι, οι σπόροι κολοκύθας και το σουσάμι.
Το μουρουνέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D .
(@episthmi  Ο ΗΛΙΟΣ)
μια βιταμίνη λιποδιαλυτή η οποία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία της απομυελίνωσης σε ασθενείς με ΣΚΠ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Medical Association το 2006 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο της απομυελίνωσης.
Πόσο βιταμίνης D3; Η Wahls πιστεύει ότι η βιταμίνη D πρέπει να είναι πάνω από 50 ng / ml, αλλά κάτω από 100 ng / ml για να ληφθούν τα καλύτερα οφέλη – μειωμένος κινδύνος για αυτοάνοση ασθένεια, καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πώς μπορείτε να γνωρίζετε πόσο θα πρέπει να πάρετε;
Κάντε ένα τεστ βιταμίνης D κάθε 1 με 3 μήνες και παίρνετε 4.000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως ή περισσότερο, αν χρειαστεί.
Σε επίπεδα πάνω από 150 ng/ml, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος υπερβολικής ασβεστίου στο αίμα, παραισθήσεις, ψύχωση, και βλάβη στα νεφρά.
Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκέντρωση του ωμέγα-9 ελαϊκού οξέος (ένα είδος υγιούς μονοακόρεστου ελαίου που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο), είναι χαμηλότερο στη μυελίνη των ατόμων με ΣΚΠ. Το ελαϊκό οξύ προωθεί την παραγωγή των αντιοξειδωτικών στο σώμα και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου της καρδιάς. Το ελαϊκό οξύ χρησιμοποιείται επίσης για τη διαμόρφωση του `ελαίου του Lorenzo’ s ‘ το οποίο βοηθά τους ασθενείς με αδρενολευκοδυστροφία – άλλη μία απομυελινωτική νόσο.
Δημιουργία νέων νευρώνων και συνάψεων και περισσότερη Ενέργεια
Με την καλή λειτουργία των  μιτοχόνδριων , η Δρ Wahls ήλπίζε ότι το σώμα της θα πάρει τη μέγιστη ενέργεια από τη γλυκόζη, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μείωση ή την εξάλειψη της κόπωσης τόσο κοινή στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Με περισσότερη ενέργεια θα μπορούσε να ασκηθεί και να κάνει περισσότερα.
Η υψηλή σε αντιοξειδωτικά δίαιτα της Wahl δεν θα αυξήσει μόνο την προστασία των νευρώνων, αλλά αυξάνει την παραγωγή των νευροτροφικών παραγόντων. – μια οικογένεια πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των νέων νευρώνων και συνάψεων [7]
Η συνεργιστική προσέγγιση: Χτυπώντας την ΣΚΠ με πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Καθιερώνοτας την εντατική καθημερινή διατροφή της , η Δρ Wahls συνέχισε να ερευνά τα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν και να θρέψουν τα μιτοχόνδρια.
Τα συμπληρώματα, επισημαίνει, μπορεί να είναι χρήσιμα, σε θρεπτικά συστατικά αλλά η διατροφή πρέπει πάντα να είναι σε πρώτη βάση. Υπάρχει σοφία σε αυτό – τα λαμπρά χρωματισμένα λαχανικά και τα μούρα μπορεί να περιέχουν ευεργετικές συμπαράγοντες ενώσεις που δεν περιλαμβάνονται στα συμπληρώματα που οι επιστήμονες μπορεί να μην έχουν ανακαλύψει ακόμα ή να αναφερθούν σε αυτά μετά από χρόνια, ακόμα κι αν τα ψάχνουν για καιρό.
Σήμερα η Δρ Wahls χρησιμοποιεί
200 mg του συμπλέγματος Β,
200 mg συνένζυμο Q 10,
1 g του άλφα λιποϊκού οξέος,
600 mg ακετυλο L Καρνιτίνης,
120 mg του Τζινγκο μπιλόμπα,
2 g Ν Aκετυλο Κυστεΐνης,
2 γρ Ταυρίνης,
2 γρ της γλουταθειόνης,
200 mg ρεσβερατρόλης, και αρκετό οροτικό λίθιο  για να δώσει
13 mg στοιχειακού λιθίου, σε καθημερινή βάση.
Βάζοντας τα όλα μαζί
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2007, είχε συνδυάσει την εντατική κατευθυνόμενη διατροφή με ένα πρόγραμμα προοδευτικής άσκησης,  ηλεκτρο-διέγερσης των μυών [10], και καθημερινής άσκησης.
Η καθημερινή άσκηση, ακόμη και για εκείνους που δεν μπορούν να περπατήσουν, είναι εξαιρετική, διότι οποιαδήποτε «πίεση» στο μυες προκαλεί τον οργανισμό να παράγει νέα μυελίνη και βοηθάει στην ανάπτυξη νέων νευρολογικών μονοπατιών. Η άσκηση οδηγεί επίσης σε μειωμένη παραγωγή των φλεγμονωδών πρωτεϊνών.
Διάφορα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η άσκηση αυξάνει τις «νευροτροφίνες» , μία οικογένεια πρωτεϊνών που επάγουν την επιβίωση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων.
Τα αποτελέσματα εξέπληξαν το γιατρό της, την οικογένειά της, ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό της.
Μέσα σε ένα χρόνο, ήταν σε θέση να περπατήσει μέσα στο νοσοκομείο χωρίς μπαστούνι και ακόμα να ολοκληρώσει μια περιοδεία18-μιλίων με ποδήλατο. Αντί να εξαρτάται από τους άλλους, η Wahls ανέκτησε την ικανότητα να πηγαίνει στην εργασία της με το ποδήλατο , και να κάνει γύρους περπατώντας, χωρίς την ανάγκη του μπαστουνιού ή της αναπηρικής καρέκλας.
Πετώντας την αναπηρική καρέκλα και βοηθώντας τους άλλους
Ευγνώμων που είχε ξαναβρεί την ενέργεια της πίσω, η Δρ Wahls πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια στην έρευνα, σε διαλέξεις και μιλώντας για το ταξίδι της προς την ευεξία και μοιράζοντας τις εμπειρίες της με τους άλλους στο πως μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους με την εντατική κατευθυνόμενη διατροφή.
Η Δρ Wahls τώρα έχει αρκετή ενέργεια για να αρχίσει να ασχολείται με τις υποτροφίες για την έρευνα και πάλι. Έχει δημιουργήσει μια διεπιστημονική ομάδα για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τη χρήση της εντατικής, κατευθυνόμενης διατροφής και της νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης για την καταπολέμηση της προχωρημένης νόσου του Parkinson και τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας
.
Αυτή τη φορά διεξάγει μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή παρέμβασης για τη διατροφή και την νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση και την δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτό εδώ:
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01381354?term=wahls+sclerosis&rank=1
Γλυστρίδα κοινώς αντράκλα
Αλλο ενα φυτό πλούσιο σε Ω3
Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για την έρευνα και το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα της, η Δρ Wahls έχει καταγράψει πολλές από τις δημόσιες διαλέξεις της. Πενήντα τοις εκατό των κερδών από τις πωλήσεις των διαλέξεων της σε DVDs και CD ήχου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της κλινικής διατροφής στον τομέα της διατροφής, μασάζ, άσκησης, και νευρομυϊκής διέγερσης. Αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της Δρ Wahl:
http://www.mindingmymitochondria.com/
Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές φράσεις από την Δρ Wahls:

“Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την αποκατάσταση της υγείας μας, χωρίς να χρειαζόμαστε ένα γιατρό. Εδώ είναι δέκα προτάσεις για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε να εξαπλωθεί .
1. Διαδίδοντας το βιβλίο. “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου” στο Facebook και το Twitter.
2. Πείτε το στους φίλους σας ότι έχετε διαβάσει αυτό το υπέροχο βιβλίο που άλλαξε τη ζωή σας.
3. Πείτε τους συναδέλφους σας, ότι ο λόγος που έχετε τόσο πολύ περισσότερη ενέργεια οφείλεται στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”.
4. Ενημερώστε την οικογένειά σας ότι το ”Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου” αλλάζει τη ζωή σας και τις δικές τους .
5. Γράψτε μια κριτική για το Amazon. Είναι εύκολο. Ακριβώς μια παράγραφο, γραμμένη μέσα από την καρδιά σας, θα είναι μια χαρά.
6. Γράψτε μια κριτική για την τοπική εφημερίδα σας. Ή μια επιστολή προς τον εκδότη.
7. Αγοράστε το βιβλίο για ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, των οποίων η υγεία θα θέλατε να δείτε να βελτιώνετε.
8. Πάρτε μια συνέντευξη από την Δρ Wahls για το τοπικό ενημερωτικό δελτίο σας, ή κλαμπ.
9. Ακολουθήστε τις υποδείξεις της Δρ Wahls που έχει στο στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”. Καθώς θα γίνεστε πιο υγιής, πιο ζωντανή , οι άλλοι θα ρωτήσουν ποιο είναι το μυστικό σας.
10. Όταν οι άλλοι σας ρωτήσουν τι σας έκανε να φαίνεστε 6 μήνες νεότεροι από ό, τι την τελευταία φορά που σας είδαν, να τους πείτε τον λόγο . Αυτό οφείλεται στο ότι τα μιτοχόνδρια σας είναι υγιή και πάλι, χάρη στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”.
[1] Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια, εκφυλιστική ασθένεια των νεύρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, που προκαλείται μέσω μιας διαδικασίας της απομυέλινωσης.
Η μυελίνη είναι το μονωτικό, μια κέρινη ουσία γύρω από τα νεύρα στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται από μια αυτοάνοση ασθένεια ή μέσω μιας αυτο-καταστροφικής διαδικασίας στο σώμα σας, η λειτουργία αυτών των νεύρων χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς συμπτώματων, όπως τα εξής: μυϊκή αδυναμία, έλλειψη ισορροπίας, ή απώλεια συντονισμού, αστιγματισμό, απώλεια της όρασης , και μυϊκού τρόμου.
[2] Η Δρ Wahls είναι μια κλινική καθηγήτρια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του κολλεγίου του Carver της Ιατρικής, όπου διδάσκει Εσωτερική Ιατρική . Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 επιστημονικές περιλήψεις, και διεξάγει επί του παρόντος κλινικές δοκιμές για το πώς μια θρεπτική ουσία υψηλής διατροφικής αξίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.
[3] Η έρευνα έχει δείξει ότι  θραύσματα από ξένες πρωτεΐνες (δηλαδή, από μολυσματικούς παράγοντες και τροφιμα) μπορούν να ενεργοποιήσουν την μυελίνη- τα ευαίσθητα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω από διασταυρούμενες αντιδράσεις.
Πολλές νέες ξένες πρωτεΐνες εισήχθησαν στο ανθρώπινο περιβάλλον από τη γεωργική επανάσταση, 10.000 έως 5000 χρόνια πριν.
Ορισμένες νέες πρωτεΐνες έχουν περάσει μέσα στον άνθρωπο από τα οικόσιτα ζώα (π.χ. ιός Epstein Barr) και από εντελώς νέα ειδη διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά, δημητριακά και τα όσπρια. Οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ πολύ περισσότερο από 5.000 χρόνια, και η χλωρίδα του εντέρου μας δεν έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να ξέρει τι να κάνει με μερικά από αυτά τα δημητριακά και τα όσπρια.
[4] Ο ρόλος των λεκτινών και των οσπρίων στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ενδιαφέρων. Σύμφωνα με την Dr Loren Cordain PhD, μια κορυφαία ερευνήτρια στη διατροφή, οι λεκτίνες από τα όσπρια, τα δημητριακά, τις ντομάτες μπορεί να εμπλέκονται στην ενεργοποίηση της μυελίνης των Τ κύτταρων.
Είναι από καιρό γνωστό ότι πρωτεϊνικά θραύσματα που προέρχονται από διάφορα τρόφιμα, όπως το γάλα και από τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να ενεργοποιήσουν την μυελίνη-των Τ κυττάρων μέσω μοριακού μιμητισμού.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει «διαρρέον έντερο», οι διάφορες λεκτίνες θα προσκολλώνται ακόμη και διάφορα θραύσματα πρωτείνης μεταφέρονται διαμέσου του εντερικού φραγμού.
Με αυτόν τον τρόπο δρουν σαν «Δούρειος Ίππος», φέρνοντας τον «εχθρό» διαπερνώντας την προστασία του εντερικού τοιχώματος. Ο Επιδερμικός αυξητικός παράγοντας ανακαλύφθηκε από τον Stanley Cohen του Πανεπιστημίου Vanderbilt, μαζί με Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι. Και οι δύο έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1986.
[5] See: World’s Healthiest Foods: choline.
http://whfoods.org/genpage.php?tname=nutrient&dbid=50
[6]Schmidt, Michael A, PhD., Brain Building Nutrition:
How dietary fats and oils affect mental, physical, and emotional Intelligence. Frog Books, Colorado,December2
[7] Στον εγκέφαλο αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί για την εκμάθηση ,τη μακροπρόθεσμη μνήμη, καθώς και την αναγέννηση και την ανάπτυξη των νεύρων.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι εγκεφαλικοί παράγοντες παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο έναντι της τοξικότητας της βήτα αμυλοειδούς – ένα είδος πλάκας που φαίνεται να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο καθώς γερνάμε
.
[8] Natarajan C, Φωτεινό JJ. Η κουρκουμίνη αναστέλλει πειραματικά την αλλεργική εγκεφαλομυελίτιδα με αποκλεισμό της ενεργοποίησης της IL-12 μέσω της Janus kinase-STAT pathway σε Τ λεμφοκύτταρα. J Immunol 2002; 168; 6506-6513.
Διαθέσιμο στο:
http://www.jimmunol.org/content/168/12/6506.full.pdf
Ερευνητές έδωσαν ενέσεις των 50 – και 100-μικρογραμμάρια κουρκουμίνη, τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 ημερών, σε μια ομάδα ποντικών που εκτρέφονταν για την ανάπτυξη της πειραματικής μορφής ΣΚΠ γνωστή ως ΕΑΕ, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τα ποντίκια για ενδείξεις ανάπτυξης MS-σαν νευρολογική δυσλειτουργία.
Μέχρι την 15η ημέρα , οι ποντικοί που δεν έλαβαν κουρκουμίνη ανέπτυξαν ΕΑΕ( Experimental Allergic Encephalomyelitis), σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναπτυχθεί πλήρης παράλυση και των δύο οπίσθιων άκρων.
Αντίθετα, οι ποντικοί με τα 50-μικρογραμμαρία δόσης της κουρκουμίνης έδειξαν  μόνο ελάσσονα συμπτώματα, όπως μια προσωρινά άκαμπτη ουρά.
Ποντίκια, με τη δόση των 100-μικρογραμμαρίων τα πήγαν καλύτερα από όλα. Εμφανίστηκαν εντελώς ανεπηρέαστα στη διάρκεια των 30 ημερών της μελέτης.
[9] Natarajan C, Φωτεινό JJ. Πολλαπλασιαστή περοξυσώματος ενεργοποιημένου υποδοχέα-γάμμα αγωνιστές αναστέλλουν πειραματική αλλεργική εγκεφαλομυελίτιδα με αποκλεισμό της IL-12 στην παραγωγή, η IL-12 σηματοδότηση και Th1 διαφοροποίηση. Γονίδια Immun2002? 3 (2) :59-70. 2003. Διαθέσιμο στο: Natarajan C, Φωτεινό JJ. Γονίδια Immun. 2002 Απρίλιος? 3 (2) :59-70J Immunol. 15 Ιουνίου 2002? 168 (12) :6506-13. J Immunol. 15 Ιουνίου 2002? 168 (12) :6506-13
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11960303.
.
[10] Νευρομυϊκή Ηλεκτρική διέγερση περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτροδίων και ηλεκτρική τάση σε διάφορες ομάδες μυών πάνω από το σώμα με στόχο την ενίσχυση των μυών. Η τεχνική ήταν πρωτοπόρος στη Σοβιετική Ένωση για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και ακόμα χρησιμοποιείται από αθλητές, ειδικά για την επούλωση μυϊκής βλάβης. Σήμερα φορητά μηχανήματα NEMS είναι διαθέσιμα και είναι μια  θεραπεία στο πλαίσιο του «κάντο μόνος σου».006.

(ΠΗΓΗ:epistimi@blogspot.gr)